VLAST ZA GRAĐANE NIJE BRIGA: Nakon naglog poskupljenja taksi usluga, na redu je gradski prijevoz…

Kada je u pitanju formiranje cijena javnog gradskog prijevoza i to u KS-u, nije u nadležnosti Centrotransa kao ni drugog prijevoznika koji saobraća u Kantonu, to je isključivo u nadležnosti Vlade KS-a

  • Ekonomija

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 1

U Kantonu Sarajevo od subote su više cijene taksi usluga. Razlog je očit: energenti su sve skuplji, a akcije nadležnih sve slabije. 

Startna vožnja bit će skuplja za 60 feninga, dok će cijena jednog kilometra biti uvećana za 30 feninga. I to je tek početak, poručuju iz Udruženja Sarajevo Taxi. No, da bi izašli u susret građanima, cijene neće biti uvećane nedjeljom i u doba praznika.

“Ovo povećanje je minimalno i u sedmom mjesecu ćemo morati ponovo da sjednemo da vidimo da se još povećaju cijene. Mi se nadamo da će doći do smirivanja ovog divljanja cijena pa ćemo moći sjesti da napravimo cijenu koja bi bila u skladu s ekonomskim mogućnostima građana”, kaže za FTV Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi.

Da će do smirivanja cijena doći nada se i Mirsada Hodžić koja ne pamti ovakva poskupljenja za svojih pet godina rada u taksi firmi. Prilikom vožnje objasnila je situaciju u kojoj se ona i njene kolege nalaze.

“Imamo toliko troškova, samo gorivo koje non-stop točimo. Gdje nam je amortizacija vozila, gdje smo mi, gdje su naše porodice, gdje su doprinosi državi?! Udruženje - jako puno izdataka imamo s kojima se nosimo zasad još uvijek”, priča ona.

No, pitanje je do kada će se držati jer inflaciji se ne nazire kraj. Za razliku od taksista koji sami diktiraju cijene, GRAS i Centrotrans čekaju na odluku kantonalne Vlade o potencijalnim povećanjima cijena. Upriličili su radne sastanke s predstavnicima kantonalnog Ministarstva saobraćaja, a svoje analize i zahtjeve već uveliko pakuju.

“Kada je u pitanju formiranje cijena javnog gradskog prevoza to u KS-u, nije u nadležnosti Centrotransa kao ni drugog prevoznika koji saobraća u Kantonu, to je isključivo u nadležnosti Vlade KS-a”, ističe portparol Centrotransa Borislava Purković.

“Načelno smo dobili saglasnost Ministarstva da pokrenemo aktivnosti i formiramo radne timove koji će nam izračunati eventualno povećanje troškova koji su nastali povećanjem cijena energenata na svjetskom tržištu i s tim kalkulacijama uputimo zahtjev i prijedlog Ministarstvu o eventualnom povećanju prijevoza”, navodi v. d. generalnog direktora GRAS-a Senad Mujagić.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...