ZASTUPNIK SDP-a IRFAN ČENGIĆ: "Sudionici iz Bruxellesa ne znaju nabrojati 14 prioriteta, boje se da ne završe kao Sanader"

"Ne očekujem od Jelene Trivić, Branislava Borenovića, Draška Stanivukovića da će išta drugačije raditi u odnosu na Dodika kada su njihove osnovne pogrešne vrijednosti u pitanju. Ali će raditi to drugačije", kaže Čengić.

  • Politika

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 0

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić tvrdi kako postoje određene šanse da BiH dobije kandidatski status za ulazak u EU nakon izbora, ali dodaje da ga nije zaslužila.

"Naši političari pokušavaju predstaviti građanima da je status kandidata nešto što su oni zaslužili jer su dobro radili. Evropska komisija nam ga je mogla dodijeliti. To bi služilo, prije svega vladajućim strankama da kažu građanima da su nešto radili, a ustvari nisu ništa radili", rekao je.

Čengić dodaje kako i taj status ne znači ništa te je naveo primjere Turske, Sjeverne Makedonije i Albanije koje imaju kandidatsku status, ali do sada između njih i EU nije otvoreno nijedno poglavlje.

"Mislim da većina onih sudionika u Briselu i ne zna nabrojati 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine, a da ne govorimo da ne znaju nabrojati poglavlja Evropske Unije koja mi moramo otvoriti i zatvoriti. Mislim da znaju samo za jedno poglavlje, a to je poglavlje 23 koje govori o borbi protiv korupcije, izgradnji institucija i pravosuđu. Oni se boje tog poglavlja zato da ne bi završili kao što je završio bivši premijer susjedne države, članice Evropske unije, Ivo Sanader, kada su došla zatvaranja tih poglavlja i približavanje Evropskoj uniji“, govori zastupnik SDP-a u Federalnom parlamentu Ifan Čengić.

Irfan Čengić se nada da će nakon izbora vlast u BiH formirati stranke koje su sada opozicija u oba bh. entiteta. Iako se razilaze u mišljenjima o mnogim pitanjima, od genocida do odnosa prema državi Bosni i Hercegovini, Čengić tvrdi kako građani RS-a nemaju razloga da strahuju od poteza iz Federacije, piše BHRT.

"Ne očekujem od Jelene Trivić, Branislava Borenovića, Draška Stanivukovića da će išta drugačije raditi u odnosu na Dodika kada su njihove osnovne pogrešne vrijednosti u pitanju. Ali će raditi to drugačije. Barem se nećemo sa harmonikama u Predsjedništvu baviti, već ćemo razgovarati o ozbiljnim temama. I opozicija u Republici Srpskoj želi depolitizaciju javnih preduzeća, želi antikorupcione zakone i to je taj dio koji nije opterećen nacionalnim podjelama", smatra Čengić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...