LOŠA VIJEST ZA DRAGANA ČOVIĆA: Iz Rezolucije Evropskog parlamenta definitivno izostavljeno "legitimno političko predstvaljanje"! 

U završnom tekstu rezolucije nema ključnog zatjeva HDZ-a o  tzv. legitimnom političkom predstavljanju što je HDZ predstavio kao “preduslov političke stabilnosti BiH”. 

  • Mini market

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 5

Evropski parlament je u prijedlogu rezolucije o Bosni i Hercegovini pozvao na provedbu izbornih i ustavnih reformi, ističući ustavnu ulogu konstitutivnih naroda, no defnitivno je izostavljen ključni zahtjev HDZ-a o tzv. legitimnom političkom predstvaljanju kojim bi se spriječilo Hrvate iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća…da budu izabrani u Dom naroda.  

U završnom tekstu rezolucije nema ključnog zatjeva HDZ-a o  tzv. legitimnom političkom predstavljanju što je HDZ predstavio kao “preduslov političke stabilnosti BiH” pri čime je HDZ tražio da se legitimno političko predstavljanje osigura na svim političkim i administrativnim razinama.  

HDZ se već duže vremena zalaže da se Hrvati u Dom naroda biraju isključivo iz kantona s hrvatskom većinom, odričući legitimitet Hrvatima iz kantona s bošnjačkom većinom. Primjenom ovog diskriminatorskog načela, niti jedan Hrvat iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća(…)ne bi mogao biti izabran u Dom naroda, jer bi se birali samo Hrvati s prostora nekadašnje paradržave “Herceg-Bosne”.

Takav izborni model, koji bi bio u suprotnosti s Ustavom, na izravan način bi doveo do faktičke podjele Federacije BiH i formianja trećeg entiteta. 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...