MILANOVIĆ PROZVAO SCHMIDTA: "Sada jedino vi možete promijeniti Izborni zakon!"

Milanović smatra kako je prošlo vrijeme za postizanje političkog dogovora i da "nema načina da se to napravi redovnim putem" jer SDA jasno govori da to ne želi napraviti. 

  • Regija

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 2

Jedini koji sada može promijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Izbori u BiH održavaju se u oktobru ove godine, a uoči njih nije postignut dogovor političkih stranaka o izmjeni zakona koju Hrvati smatraju nužnom da bi im se "omogućilo biranje legitimnih političkih predstavnika i poštivanje konstitutivnosti i jednakopravnosti".  

Milanović smatra kako je prošlo vrijeme za postizanje političkog dogovora i da "nema načina da se to napravi redovnim putem" jer SDA jasno govori da to ne želi napraviti. 

Jedini koji to sad može napraviti je visoki predstavnik u BiH, rekao je Milanović, koji je prethodno ponovio da se BiH treba dodijeliti status kandidata za EU, ako ga dobiju Ukrajina i Moldavija.  

"On to može napraviti tako da iskoristi te takozvane bonske ovlasti i da kao masu puta dosad naprosto kaže – to je zakon", kazao je predsjednik, referirajući se na prerogativ visokih predstavnika iz 1997. da nameću ključne zakone u BiH.  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...