DRAMA U BRISELU: Zbog Bosne i Hecegovine sada je upitan i kandidatski status Ukrajine?

Zvanični Zagreb svoj zahtjev, kao i podršku kandidatskom statusu BiH uslovljava "15. prioritetom" - obavezivanjem BiH da prihvati "legitimno predstavljanje" u institucijama vlasti, u okviru izborne reforme.

  • Vijesti

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 2

Evropsko vijeće "zapelo" je na odobravanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji. Kako prenosi Rikard Jozwiak, urednik na Radio Slobodna Evropa, problem se stvorio zbog zahtjeva grupe država članica Evropske unije da se isti status dodijeli i Bosni i Hercegovini, piše portal "Politički.ba".

"Pokazalo se da su razgovori o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji idu teže nego li se očekivalo tokom prvog dana zasjedanja Evropskog vijeća. Neke države hoće da i Bosna i Hercegovina dobije isti status", napisao je on na Twitteru. 

Ovakav razvoj događaja pokazao se očekivanim. Slovenija i Austrija zagovaraju ovakav stav. Podržava ih Mađarska i Poljska. 

Hrvatska traži slično. No, zvanični Zagreb svoj zahtjev, kao i podršku kandidatskom statusu BiH uslovljava "15. prioritetom" - obavezivanjem BiH da prihvati "legitimno predstavljanje" u institucijama vlasti, u okviru izborne reforme. 

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je dugu i upornu raspravu oko kandidatskog statusa naše zemlje. 

"Ako treba insistirat ćemo do jutra”, rekao je Golob.

On je naglasio da se Slovenija ne protivi dodjeljivanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, ali da je stava da isti argumenti važe i za BiH. 

Analitičari procjenjuju da će do samog kraja zasjedanja Evropskog vijeća biti neizvjesno kakva će finalna odluka biti. Optimisti se nadaju da će se odobriti barem uslovljeni kandidatski status za BiH. Pesimisti, da će evropske institucije ostate vijerne sebi i opet izdati zapadni Balkan. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...