ADMIR GLAMOČAK ZA "SB" O 30 GODINA OD RATNOG MJUZIKLA "KOSA": "Pamtim tadašnji entuzijazam, željeli smo poslati antiratnu poruku"

U tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnošću života pod opsadom, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli legendarni mjuzikl Miloša Formana "Kosa".

  • Kultura

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 1

U tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnošću života pod opsadom, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli legendarni mjuzikl Miloša Formana "Kosa".

U mjuziklu su se tada pojavili glumci Admir Glamočak, Gordana Boban, Željko Stjepanović i Suada Topolović.

Danas, kada će se 30 godina kasnije premijerno izvesti ova nesvakidašnja predstava kontaktirali smo Admira Glamočaka koji je rekao kako nažalost večeras ne može prisustvovati premijeri, ali će rado pogledati neku od repriza predstave.

"Drago mi je da se jedan takav projekat održava", prokomentirao je Glamočak za "Slobodnu Bosnu" prisjetivši se nakratko i tog 17. novembra 1992. godine kada je predstava premijerno prikazana i perioda od 1992. do 1994. godine kada ju je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

"Nama je tada bilo važno da pošaljemo antiratnu poruku. Pamtim entuzijazam koji sam tada osjećao i to je možda jedina predstava koju bih odigrao na bis", rekao je Glamočak za "SB".


Na naše pitanje da li je bilo planova da se okupi originalna postava ratne predstave, Glamočak je odgovorio da su oni sada nažalost rasuti svud po svijetu.

"Okupili smo se nakon 20 godine kod Saše Mašića u Ateljeu Figure, bilo je to jedno lijepo druženje", prokomentirao je Glamočak za "Slobodnu Bosnu" dodavši kako mu je drago što je bio dio tog projekta.

Originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatiji pod skraćenim naslovom “Kosa” (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot.

Kada su iz produkcije u tada opkoljenom gradu pisali autoru muzike Galt MacDermotu i pitali ga za autorska prava, on je odgovorio:

"Vi ste jedina autentična Kosa, vama ne trebaju autorska prava, ja sam svoju pisao 7.000 km udaljen od rata."

Ratnog izvođenja predstave prisjetila se i novinarka Al Jazeere Dalija Hasanbegović-Konaković:

"Nikada neću zaboraviti tu ratnu izvedbu Kose u Kamernom. Sat ili dva smo i mi djeca i odrasli zajedno pjevali s glumcima, plesali, pljeskali, nismo čuli vanjski svijet niti nas je zanimao. Nismo željeli da završi. A kada smo izašli iz Kamernog, Titova je bila u dimu, pogodili su nekoliko zgrada, mi ništa nismo čuli. Bio je to baš bolan sudar sa paklom u kojem su nas četnici držali, a svijet to šutke posmatrao", napisala je Hasanbegović-Konaković.

Trideset godina poslije, večeras sa početkom u 20:30 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag moći ćete prisustvovati premijernom koncertnom izvođenju mjuzikla "Kosa" redatelja Aarona Thielena.

Mjuzikl će se izvesti u sklopu programa festivala “Kultura na ulice!” Narodnog pozorišta Sarajevo u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH. U njemu učestvuju Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a.

Karte za mjuzikl Kosa su besplatne — kartu možete preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Broj sjedećih mjesta je ograničen. U ulicama Branilaca Sarajeva i Kulovića, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...