EVROPSKA KOMISIJA POKRENULA SVEOBUHVATNU ISTRAGU: Kako je slovenski OMV dospio u ruke mađarskog MOL-a?

Evropska komisija pokrenula istragu o prodaji OMV Slovenija mađarskom MOL-u

  • Ekonomija

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 0

Antimonopolski regulator Evropske unije otvorio je sveobuhvatnu istragu u četvrtak o prodaji podružnice austrijske energetske grupe OMV u Sloveniji mađarskoj naftno-gasnoj grupaciji MOL, zbog zabrinutosti da bi taj sporazum mogao da naruši tržišnu konkurenciju, javlja Reuters.

S obzirom na to da su MOL i OMV Slovenija treći i drugi najveći prodavci goriva u Sloveniji, poslije Petrola, njihovo spajanje rezultiralo bi da novi entitet drži vrlo velik udio na lokalnom tržištu, saopštila je Evropska komisija.

"Moramo pažljivo da procijenimo da li bi promjene na polju konkurencije do kojih bi došlo predloženom akvizicijom imale uticaj na cijene ili kvalitet usluga“, rekla je izvršna potpredsjednica EK i komesarka za zaštitu tržišne konkurencije, Margret Vestager.

EK ima rok od 90 dana da istraži transakciju, a odluku će objaviti do 28. oktobra.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...