DOBAR POČETAK SEZONE U JEDINOM BH. GRADU NA MORU: U Neumu će biti kao u mravinjaku

Gostima, očito, odgovaraju i cijene smještaja, koje su, usljed silnih poskupljenja, ove godine veće za, u prosjeku, 15 posto.

  • Ekonomija

  • 26. Jun. 2022  26. Jun. 2022

  • 1

Neum, jedini bosanskohercegovački grad na moru, tokom prethodne dvije godine bio je top-destinacija za većinu domaćih turista, a zbog pandemijskog zatvaranja granica u tom periodu i brojni Srbijanci su se prvi put upoznali s ovim turističkim mjestom.

Iako ne vri kao u košnici, ipak, ovih dana u Neumu boravi prilično veliki broj gostiju, s obzirom na činjenicu da je sezona tek počela.

"Tako su kapaciteti u hotelskom smještaju popunjeni gotovo 60 posto", kako kaže Branimir Butigan iz Udruge hotelijera Neuma.

Prilično smo zadovoljni popunjenošću, ali i bukingom. Kako sada stvari stoje, s obzirom na rezervacije, iza 10. jula popunjenost kapaciteta će biti stopostotna. Sve u svemu, jedan lijep, pozitivan početak sezone, a raduje nas što, uz domaće goste, koji naravno prednjače, imamo i turiste iz brojnih evropskih zemalja.

Gostima, očito, odgovaraju i cijene smještaja, koje su, usljed silnih poskupljenja, ove godine veće za, u prosjeku, 15 posto. Tako cijena noćenja za dvije osobe u hotelima tokom sezone iznosi prosječno 200 KM. U privatnom smještaju taj iznos se kreće od 60 KM pa naviše, dok su cijene niže u smještajnim objektima iznad magistrale.

Emina iz Sarajeva skoro svake godine ljetuje u Neumu, a ovaj period je odabrala kako bi izbjegla gužve u špici sezone.

U privatnom smo smještaju, apartman za dvije osobe plaćamo 60 KM, što je samo 10 KM više nego lani. Objekt je, istina, nešto udaljeniji od plaže, ali je ispod magistrale. U Primorskoj ulici je nešto skuplje, što je i logično, budući da je to prvi red objekata do plaže, gdje su cijene noćenja između 80 i 100 KM. Prihvatljive su cijene i hrane i pića – kazala je ona.
Iz Prijedora u Neum je s porodicom stigla Milica, koja je, također, kazala da su cijene u privatnom smještaju prihvatljive.

Ostajemo četiri dana i stvarno je lijepo sada doći, kada nema gužve na plažama – rekla je Milica za Avaz.
Za vikend se u Neumu očekuje veliki priliv gostiju, s obzirom na jednodnevne izlete, odnosno dolaske autobusima iz skoro svih gradova BiH.

Cijene pića i hrane u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima se ne razlikuju puno od onih u unutrašnjosti BiH. Espreso-kafa košta 2,50 KM, sokovi 4, topli sendviči su pet, fileti i pileći hamburger su po šest KM. Cijena pizze se kreće od 12 KM pa naviše, a porcija miješanog mesa je 25 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...