OBJAVLJENI PRVI REZULTATI LOKALNIH IZBORA U SPLITU: Pobjedi najbliži aktuelni gradonačelnik

Splićani su na prijevremenim izborima birali između devet kandidata za gradonačelnika.

  • Regija

  • 26. Jun. 2022  26. Jun. 2022

  • 0

Nakon što se raspala lokalna koalicija u Splitu, a gradonačelnik i vijećnici podnijeli ostavke, organizovani su novi lokalni izbori u gradu, a Državna izborna komisija objavila je prve službene rezultate.

Prema glasovima sa 85 prebrojanih biračkih mjesta od ukupno 163, dosadašnji gradonačelnik Ivica Puljak vodi sa 49,93 posto naspram HDZ-ovog, ali nestranačkog kandidata Zorana Đogaša koji ima 25 posto glasova, prenosi Klix.ba.

S obzirom na to da je za pobjedu potrebno da kandidat ima više od 50 posto glasova, Puljak prema trenutnim rezultatima nema dovoljno glasova za proglašenje pobjede. To znači da bi prva dva kandidata mogla ići u drugi krug izbora koji bi bio održan za 15 dana.

Splićani su na prijevremenim izborima birali između devet kandidata za gradonačelnika.

Nekadašnji gradonačelnik ovog drugog najvećeg grada u Hrvatskoj nije dobio ni cijelih osam posto. Josip Markotić iz Mosta ima 4.19 posto, a SDP-ov Davor Matijević 3.95 posto.

Što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Puljkov Centar ima 43.41 posto, HDZ ima 23.06 posto, Kerumov HGS 7.20 posto, Most 6.38 posto, SDP 5.84 posto, DP, HDS, HSP i Hrvatski suverenisti 5.30 posto. Možemo ima 3.71 posto, a Pametno za Split i Dalmaciju 2.64 posto.

Izlaznost je bila značajno manja od očekivane, do 16:30 sati glasalo je 21.74 posto građana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...