Šareni svijet
GUINNESSOVA KNJIGA REKORDA: Koja je najljuća papričica na svijetu?
Prije 14 min0
Vrlo brzo ćete je napraviti.
Gastro
27. Jun. 2022 27. Jun. 2022
0
Potrebno je:
400 g mrkva
1 manja glavica crnog luka
1-2 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
2 cm korena svježeg đumbira
oko 500 ml temeljca ili vode
1 prstohvat bibera
1/2 kašičice soli
1/3 kašičice muskatnog oraha
Finale:
2 kašike soka od limuna
2 kašike kisele pavlake
1 kašičica isjeckanog peršuna
Priprema:
1. Očistiti i oprati povrće. Zagrijati temeljac ili vodu. Na tihoj vatri otopiti puter, pa dodati maslinovo ulje. Lagano zagrijati, jer maslinovo ulje, a ni puter, nikako ne bi trebalo da zadime.
2. Dodati sitno sjeckan crni luk. Prodinstati luk, pa dodati na kockice isječenu mrkvu i oljušten, isjeckan koren đumbira.
3. Ako je korijen star i pojavile su se končaste niti - sitno ga izrendati.
4. Povrće promiješati na vatri, a zatim naliti temeljac ili vodu, tek toliko da pokrije povrće.
5. Kuhati na tihoj vatri oko 30 minuta. Održavati nivo tečnosti tik iznad povrća. Povrće bi trebalo da postigne vrlo mekanu formu. Pred kraj kuhanja dodati mljeveni biber i svježe izrendan muskatni orah. A može i bez njega.
6. Isključiti ringlu i ostaviti povrće da se vrlo malo prohladi prije pasiranja. Iskusno oko će odmah procijeniti da li je razmjera između povrća i tečnosti odgovarajuća, pa će staviti u blender sve odjednom, a oni neiskusni neka urade ovako: prebaciti povrće u blender pomoću rešetkaste kašike, usitniti ga, a zatim malo po malo dolijevati tečnost u kojoj se povrće kuhalo, sve dok ne bude postignuta zadovoljavajuća gustina. Umjesto blendera mogu da posluže kašika za pasiranje i mikser.
7. Vratiti krem supu u šerpu i začiniti je limunovim sokom i solju. Dodati peršun. Nema potrebe da se supa ponovo grije, već dodati kiselu pavlaku i odmah servirati mlaku supu.
(Recepti.com)
Šareni svijet
GUINNESSOVA KNJIGA REKORDA: Koja je najljuća papričica na svijetu?
Prije 14 min0
Ekonomija
ŠTA, ILI KO, SE KOD NAS ČEKA: U Hrvatskoj od sutra gorivo jeftinije nego u BiH
Prije 19 min0
Mini market
ANALIZA NJEMAČKE ŠTAMPE: „Vučić hoda po geostrateškom konopcu“
Prije 40 min0
Sport
SAD I TO ZNAMO: Transfer majstor otkrio da li će Džeko preći u Dortmund
Prije 42 min0
Gastro
KAD GOD DOŠLI DOBRO DOŠLI SU: Evo kako napraviti fantastične uštipke od...
07. Avg. 20220
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
06. Avg. 20220
Gastro
VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Ovaj način pripreme povrća je najgori po zdravlje
Prije 4h0
Gastro
APSOLUTNI LJETNI HIT: Za izvrsni domaći sladoled ne trebaju vam ni vrhnje, ali ni jaja… (VIDEO)
07. Avg. 20220
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.