LAGANA, UKUSNA I JEFTINA: Ova krem-supa prijedlog je za danas

Vrlo brzo ćete je napraviti.

  • Gastro

  • 27. Jun. 2022  27. Jun. 2022

  • 0

Potrebno je:

400 g mrkva

1 manja glavica crnog luka

1-2 kašike maslinovog ulja

1 kašika putera

2 cm korena svježeg đumbira

oko 500 ml temeljca ili vode

1 prstohvat bibera

1/2 kašičice soli

1/3 kašičice muskatnog oraha

Finale:

2 kašike soka od limuna

2 kašike kisele pavlake

1 kašičica isjeckanog peršuna

Priprema: 

1. Očistiti i oprati povrće. Zagrijati temeljac ili vodu. Na tihoj vatri otopiti puter, pa dodati maslinovo ulje. Lagano zagrijati, jer maslinovo ulje, a ni puter, nikako ne bi trebalo da zadime.

2. Dodati sitno sjeckan crni luk. Prodinstati luk, pa dodati na kockice isječenu mrkvu i oljušten, isjeckan koren đumbira.

3. Ako je korijen star i pojavile su se končaste niti - sitno ga izrendati.

4. Povrće promiješati na vatri, a zatim naliti temeljac ili vodu, tek toliko da pokrije povrće.

5. Kuhati na tihoj vatri oko 30 minuta. Održavati nivo tečnosti tik iznad povrća. Povrće bi trebalo da postigne vrlo mekanu formu. Pred kraj kuhanja dodati mljeveni biber i svježe izrendan muskatni orah. A može i bez njega.

6. Isključiti ringlu i ostaviti povrće da se vrlo malo prohladi prije pasiranja. Iskusno oko će odmah procijeniti da li je razmjera između povrća i tečnosti odgovarajuća, pa će staviti u blender sve odjednom, a oni neiskusni neka urade ovako: prebaciti povrće u blender pomoću rešetkaste kašike, usitniti ga, a zatim malo po malo dolijevati tečnost u kojoj se povrće kuhalo, sve dok ne bude postignuta zadovoljavajuća gustina. Umjesto blendera mogu da posluže kašika za pasiranje i mikser.

7. Vratiti krem supu u šerpu i začiniti je limunovim sokom i solju. Dodati peršun. Nema potrebe da se supa ponovo grije, već dodati kiselu pavlaku i odmah servirati mlaku supu.

(Recepti.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...