Žena
OSVJEŽENJE: Cate Blanchett podigla prašinu revolucionarnom haljinom boje lila (FOTO)
Prije 13 min0
Vrlo brzo ćete je napraviti.
Gastro
27. Jun. 2022 27. Jun. 2022
0
Potrebno je:
400 g mrkva
1 manja glavica crnog luka
1-2 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
2 cm korena svježeg đumbira
oko 500 ml temeljca ili vode
1 prstohvat bibera
1/2 kašičice soli
1/3 kašičice muskatnog oraha
Finale:
2 kašike soka od limuna
2 kašike kisele pavlake
1 kašičica isjeckanog peršuna
Priprema:
1. Očistiti i oprati povrće. Zagrijati temeljac ili vodu. Na tihoj vatri otopiti puter, pa dodati maslinovo ulje. Lagano zagrijati, jer maslinovo ulje, a ni puter, nikako ne bi trebalo da zadime.
2. Dodati sitno sjeckan crni luk. Prodinstati luk, pa dodati na kockice isječenu mrkvu i oljušten, isjeckan koren đumbira.
3. Ako je korijen star i pojavile su se končaste niti - sitno ga izrendati.
4. Povrće promiješati na vatri, a zatim naliti temeljac ili vodu, tek toliko da pokrije povrće.
5. Kuhati na tihoj vatri oko 30 minuta. Održavati nivo tečnosti tik iznad povrća. Povrće bi trebalo da postigne vrlo mekanu formu. Pred kraj kuhanja dodati mljeveni biber i svježe izrendan muskatni orah. A može i bez njega.
6. Isključiti ringlu i ostaviti povrće da se vrlo malo prohladi prije pasiranja. Iskusno oko će odmah procijeniti da li je razmjera između povrća i tečnosti odgovarajuća, pa će staviti u blender sve odjednom, a oni neiskusni neka urade ovako: prebaciti povrće u blender pomoću rešetkaste kašike, usitniti ga, a zatim malo po malo dolijevati tečnost u kojoj se povrće kuhalo, sve dok ne bude postignuta zadovoljavajuća gustina. Umjesto blendera mogu da posluže kašika za pasiranje i mikser.
7. Vratiti krem supu u šerpu i začiniti je limunovim sokom i solju. Dodati peršun. Nema potrebe da se supa ponovo grije, već dodati kiselu pavlaku i odmah servirati mlaku supu.
(Recepti.com)
Žena
OSVJEŽENJE: Cate Blanchett podigla prašinu revolucionarnom haljinom boje lila (FOTO)
Prije 13 min0
Sport
LEGENDARNI ŠPANAC ŠOKIRAO NACIJU: "Lamine Yamal neće dugo trajati!"
Prije 15 min0
Regija
VUČIĆEVI BIVŠI MINISTRI U VLADI SRBIJE: Goranu Vesiću i Tomislavu Momiroviću produžen pritvor za...
Prije 16 min0
Sport
NEMA ODMORA NA GRBAVICI: "Željo" objavio kako napreduju radovi na izgradnji južne tribine (FOTO)
Prije 23 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
Gastro
MRAČNA TAJNA "PRIRODNE AROME": Šta znači oznaka na proizvodima koje kupujemo u marketu i mislimo da su zdravi, a istina je potpuno drugačija
13. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.