Regija
MRAČNI PLAN KINE ZA LABORATORIJU U BEOGRADU: "Odavde Xi kreće u 'etničke genetske napade', čiji cilj je brisanje čitavih naroda s lica Zemlje!" (FOTO)
Prije 6h0
Vrlo brzo ćete je napraviti.
Gastro
27. Jun. 2022 27. Jun. 2022
0
Potrebno je:
400 g mrkva
1 manja glavica crnog luka
1-2 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
2 cm korena svježeg đumbira
oko 500 ml temeljca ili vode
1 prstohvat bibera
1/2 kašičice soli
1/3 kašičice muskatnog oraha
Finale:
2 kašike soka od limuna
2 kašike kisele pavlake
1 kašičica isjeckanog peršuna
Priprema:
1. Očistiti i oprati povrće. Zagrijati temeljac ili vodu. Na tihoj vatri otopiti puter, pa dodati maslinovo ulje. Lagano zagrijati, jer maslinovo ulje, a ni puter, nikako ne bi trebalo da zadime.
2. Dodati sitno sjeckan crni luk. Prodinstati luk, pa dodati na kockice isječenu mrkvu i oljušten, isjeckan koren đumbira.
3. Ako je korijen star i pojavile su se končaste niti - sitno ga izrendati.
4. Povrće promiješati na vatri, a zatim naliti temeljac ili vodu, tek toliko da pokrije povrće.
5. Kuhati na tihoj vatri oko 30 minuta. Održavati nivo tečnosti tik iznad povrća. Povrće bi trebalo da postigne vrlo mekanu formu. Pred kraj kuhanja dodati mljeveni biber i svježe izrendan muskatni orah. A može i bez njega.
6. Isključiti ringlu i ostaviti povrće da se vrlo malo prohladi prije pasiranja. Iskusno oko će odmah procijeniti da li je razmjera između povrća i tečnosti odgovarajuća, pa će staviti u blender sve odjednom, a oni neiskusni neka urade ovako: prebaciti povrće u blender pomoću rešetkaste kašike, usitniti ga, a zatim malo po malo dolijevati tečnost u kojoj se povrće kuhalo, sve dok ne bude postignuta zadovoljavajuća gustina. Umjesto blendera mogu da posluže kašika za pasiranje i mikser.
7. Vratiti krem supu u šerpu i začiniti je limunovim sokom i solju. Dodati peršun. Nema potrebe da se supa ponovo grije, već dodati kiselu pavlaku i odmah servirati mlaku supu.
(Recepti.com)
Regija
MRAČNI PLAN KINE ZA LABORATORIJU U BEOGRADU: "Odavde Xi kreće u 'etničke genetske napade', čiji cilj je brisanje čitavih naroda s lica Zemlje!" (FOTO)
Prije 6h0
Sport
SUSRET NAKRATKO BIO PREKINUT: ‘Hat-trick‘ Haskića za treću uzastopnu pobjedu Veleža
Prije 6h0
Hronika
STRIC UBIJENE DJEVOJKE U OSIJEKU: "Jadno dijete, ko zna što je proživljavala zadnjih trenutaka. Očajni smo"
Prije 7h0
Vijesti
HOĆE LI BITI KRIVIČNIH PRIJAVA: Upitan legalitet bh. agentica u Strazburu, one se ponašaju kao rok zvijezde (VIDEO)
Prije 7h0
Gastro
RECEPT ZA DESERT STAR PET VIJEKOVA: Ljeti osvježava, a zimi, poslužen topao, grije poput zagrljaja
22. Sep. 20230
Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
22. Sep. 20230
Gastro
NIŠTA KAO FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
21. Sep. 20231
Gastro
PRIJEDLOG ZA DANAS; GULAŠ SA VINOM: Bez obzira koje meso koristite, ovaj recept će vas oduševiti.
Prije 22h1
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.