OVO NI NAJVEĆI OPTIMISTI NISU OČEKIVALI: Izvoz BiH porastao za 43 posto!

U prvih pet mjeseci dostignuta je vrijednost izvoza od 7,5 milijardi KM, što je za čak 43,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. 

  • Ekonomija

  • 27. Jun. 2022  27. Jun. 2022

  • 1

Prema zvaničnim podacima koje je objavila Agencija za statistiku, izvoz robe i usluga u 2022. godini nastavalja eksplozvni rast započet prošle godine kada je izvoz rastao po rekordnoj stopi od 34 posto

U prvih pet mjeseci ove godine, izvoz BiH je porastao za 43 posto, što je uvjerljivo najveća stopa rasta izvoza nakon rata. 

U prvih pet mjeseci dostignuta je vrijednost izvoza od 7,5 milijardi KM, što je za čak 43,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. 

Kada je riječ o skupnim tržištima, tu nema promjena. Na prvom mjestu je Evropska unija, a slijede države članice CEFTA-e. Izvoz u EU pritom je iznosio 5,54 milijarde KM i veći je za 41,9 posto nego u prvih pet mjeseci prošle godine, a uvoz je bio 6,23 milijarde KM i povećan je za 31,6 posto. 

Izvoz u zemlje CEFTA-e iznosio je 1,4 milijarde KM, što je 71,3 posto više nego u istom razdoblju lani, a uvoz 1,37 milijardi KM, što je više za 41,2 posto. 

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini ostvarila ukupan obim razmjene robe u vrijednosti od 36,6 milijardi KM, od čega izvoz čini 14.6 milijardi KM, a uvoz 21.9 milijardi KM. U odnosu na 2020. godiniu, obim razmjene je povećan za 30,4  posto odnosno 8,5 milijardi KM. 

Ako se trend iz prvih pet mjseci nastavi i u drugom dijelu godine, ukupni obim robne razmjene mogao bi premašiti 45 milijardi KM. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...