SAMO PRVOG I NIŠTA VIŠE: Prosječni vozač će ovaj Mercedes puniti jednom mjesečno

Mercedesov prototip Vision EQXX se još jednom dokazao u praksi.

  • Auto

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 1

Jednim punjenjem zadovoljit će mjesečne potrebe prosječnog vozača.

Mercedesov prototip Vision EQXX se još jednom dokazao u praksi. Vozeći od Stuttgarta do Silverstonea, popravio je rekord iz aprila, kad je jednim punjenjem baterije prešao 1008 km.

I dok mu je tada ostalo još 15% kapaciteta baterije, sada su odlučili iscijediti je do kraja.

U novom pokušaju kapacitet je pao na 1%, a doseg je iznosio točno 1202 km. A da stvar bude bolja, radi se o bateriji kapaciteta do 100 kWh, što je primjerice manje nego što koristi Mercedesov EQS.

Put od Mercedesovog sjedišta u Stuttgartu do Silverstonea je uz stajanje u nekoliko gradova trajao ukupno 14 sati i 30 minuta, što uključuje još 11 krugova na Silverstoneu kako bi do kraja ispraznili bateriju.

Vozeći prosječnom brzinom od 83 km/h, auto je prosječno trošio tek 8.3 kWh/100 km, što je osjetno bolje od komercijalnih električnih automobila. Nakon zasluženog punjenja Mercedesov štedljivi auto je izlet na Otoku završio posjetom Festivalu brzine u Goodwoodu.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...