"DANAS ŽIVIMO U DVIJE DRŽAVE...": Dodik u Beogradu zaplovio u mitologiju i poručio da Srbi još nisu "sve završili"

Danas živimo u dvije države - Republici Srpskoj i Srbiji bez namjere da ugrozimo svoju slobodu i naše države, kaže Dodik.

  • Politika

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 10

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da su Vidovdan i svi praznici koje Republika Srpska obilježava zajedno sa Srbijom pokazali da je uvezanost i okupljanje oko tih datuma bit srpskog naroda gdje god da živi.

On je naglasio da je sloboda ključna riječ srpskog naroda i njegove historije.

- I kad god je osjetio da je ugrožena sloboda, stao je ispred i nije dozvoljavao da je izgubi, rekao je Dodik novinarima u Beogradu, gdje je prisustvovao svečanom prijemu povodom Vidovdana i stupanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na dužnost u drugom mandatu.

Dodik je istakao da je "srpski narod doživio ozbiljne historijske poraze i nakon Kosovske bitke i u okviru same bitke, te naveo da je Prvi svjetski rat odnio pola srpske populacije, kao i Drugi svjetski rat, da su Srbi preživjeli i NATO bombardovanje u dva navrata od najmoćnije vojne imperije današnjeg svijeta, najjače u civilizaciji ikada, koja je bombardovala Srbiju i Republiku Srpsku".

On je naveo da su "Srbi sve to prošli, ostali svoji na svome, ojačali u identitetu, spoznaji da treba i teške trenutke da pamte, kao i ono što ih čini u uspješnim u kretanju i da se bore za to".

- To je nešto što je svojstveno nama koji smo različiti od drugih, ne zato da bih pravio neke razlike, ali često nas pitaju zašto smo uvijek mi u odsudnim istorijskim trenucima stali ispred najvećih u to vrijeme – i pred Turke, i pred Austrougarsku, i pred Hitlera i NATO i mnoge druge, rekao je Dodik i dodao da je to zato što je ključna riječ srpskog naroda i njegove historije - sloboda, prenosi Srpskainfo.

On je istakao da "srpski narod nije želio da bude ponižen i potlačen čak i kada je imao spoznaju da će pretrpjeti ozbiljan poraz".

- Borio se junački za svoju slobodu i stradao. Danas živimo u dvije države -  Republici Srpskoj i Srbiji bez namjere da ugrozimo svoju slobodu i naše države, naglasio je Dodik.

Nakon što je predsjednik Srbije uručio vidovdanska odlikovanja, Dodik je rekao da dodjela odlikovanja za Vidovdan pripada i Srbima u Republici Srpskoj.

- I ne samo nama. Ovo je i naš dan za sve Srbe, ovo je zavjetni dan za sve nas, dan koji mnogo toga okuplja oko sebe. Posvećen je stradanju kneza Lazara i velikomučenika na Kosovu koji su imali hrabrosti i odlučnosti u tom vremenu, razumijevajući najezdu koja je dolazila sa istoka da se suprotstave tada Otomanima i da odu u istoriju, rekao je Dodik.

Srpski narod je, kaže on, zbog kosovskog mita, a nijedan narod ne postoji ako nema mit, preživio okupaciju Otomana gotovo 400 godina, da bi dočekao slobodu i uz tu slobodu gradio svoju državnost dugo godina, dugo vijekova.

- Pa i danas, kada živimo u miru i stabilnosti, čini nam se da ponovo nismo sve završili, zato što veliki i moćni pokušavaju da kreiraju nedovršena rješenja i ta nedovršena rješenja uvijek su problem konflikta u nekom budućem ratu. Ali, to nama ne smeta da se okupimo na Vidovdan i sve naše praznike, poručio je Dodik.

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...