"ZBOGOM, MASLAČCI": Admir Delić iz BiH dobitnik nagrade za najbolji kratki strip na Balkanskoj smotri mladih

Na 24. Balkanskoj smotri mladih strip autora održanoj od 21. do 27. juna ove godine, učestvovalo je 3.047 osoba iz 82 zemlje s prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Sjeverne i Južne Amerike.

  • Kultura

  • 29. Jun. 2022  

  • 0

Admir Delić, ilustrator, strip crtač i novinar, dobitnik je sponzorske nagrade Studentskog informativno izdavačkog centra Niš i lista "Pressing" za najbolji kratki strip, a koja se dodjeljuje u sklopu Balkanske smotre mladih strip autora, javlja Anadolu Agency (AA).

Na 24. Balkanskoj smotri mladih strip autora održanoj od 21. do 27. juna ove godine, učestvovalo je 3.047 osoba iz 82 zemlje s prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Sjeverne i Južne Amerike.

Delić se uz novinarstvo bavi stripovima i ilustracijama koje su mu velika ljubav. Više od deceniju crta stripove, a posljednjih godina i ilustracije o strahotama kroz koje su prošli Srebreničani u julu 1995. godine.

"Marko Stojanović, organizator Balkanske smotre i strip scenarista, poznat između ostalog i po serijalu 'Vekovnici', pozvao me da pošaljem svoje stripove na smotru za izložbu. Poslao sam svoj web-strip 'Zbogom Maslačci' u kojem većinom, i to od početka godine, crtam neke događaje iz Tojšića (selo pored Kalesije) ili one koje su doživjeli moji prijatelji, a koji se također pojavljuju na ovim stranicama. Objavljujem ga dvaput sedmično na svojoj stranici, Facebooku, Twitteru i Instagramu. Prošle noći, Marko mi je javio da sam dobio nagradu i moram priznati da je to baš nešto veliko za mene", izjavio je Delić za AA.

Kako je kazao, riječ je o sponzorskoj nagradi Studentskog informativno izdavačkog centra Niš i lista "Pressing" za najbolji kratki strip, a koja se dodjeljuje u sklopu Balkanske smotre mladih strip autora.

"Nagradu sam dobio zajedno s Bobom Klisurskim iz Bugarske. Dakle, nagradu nije dodijelio tročlani žiri, jer oni dodjeljuju nagrade autorima do 30 godina starosti, nego sponzori koji su odabrali mene i Klisurskog za najbolji kratki strip, jer sam već poodavno prešao tridesetu godinu. 'Zbogom Maslačci' je strip o nekim mojim iskustvima, ali i željama. Objavio sam skoro 40 tabli ovog stripa, a planiram ih imati barem 100 kako bih ih uvezao u jednu knjigu. Tu je sve, moje djetinjstvo, mladost, prijatelji, moja Gribaja i Tojšići te dijelovi mog života iz Tuzle i Sarajeva te navikavanje na život u velikom gradu. Jednu priču je napisala i moja zaručnica Selma i ta je epizoda imala najbolji odjek", rekao je Delić.

Ima tu i fantastičnih elemenata, koje crpi iz njegove prve knjige "Seoske strahote", o mitovima i legendama s njihove rijeke Gribaje, ali i drugih stvari iz pop kulture koje su obilježile njegovu generaciju, od hip-hopa, NES igara koje su zvali "Terminator" sa žutim disketama, akcionih i filmova borilačkih vještina iz 80-ih te sporta i drugih stvari.

"Pokušao sam humorom zaliječiti nostalgiju. Meni je drago zbog nagrade zato što sam sebi odredio da svake sedmice, uz sve svoje obaveze isporučim barem dvije table 'Maslačaka' sve do kraja godine. Taj voljni trenutak evo traje već šest mjeseci i drago mi je zbog toga. Nije teško jer crtanje baš volim samo nekako fali vremena, jer uporedo pripremam nastavak 'Seoskih strahota' pod imenom 'Gribajske hronike'. Planiram je izdati naredne godine ako Bog da, a ovaj put će umjesto ilustracija i kratkih priča to biti u formi punokrvnog stripovskog albuma. Prvi put radim tako nešto pa pažljivo skiciram, crtam, pišem i trudim se da opravda moja očekivanja. Neke od tih crteža možete vidjeti na mojoj Facebook stranici 'Avet s Rio Gribaje'", dodao je Delić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...