BEZ NEKOG NOVOG TRSTA NE MOGU: Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Makedonci i Crnogorci našli novu "shopping meku" u Italiji (FOTO, VIDEO)

I iako se sva ta "roba" danas manje-više nudi i ovdje, jer se radi o istim trgovačkim markama, u Italiji je znatno jeftinija i dostupnija prosječnom konzumentu s Balkana, a i izbor je kudikamo veći.

  • Ekonomija

  • 29. Jun. 2022  29. Jun. 2022

  • 0

Ono što je Jugoslavenima nekada bio Trst, danas je građanima koji žive u bivšim SFRJ republikama - Palmanova. Ne, ne ide se više zbog rebatinki, "spitfajerice" ili "briškulica" preko granice, dolaskom velikih trgovačkih lanaca u naše dvorište potrošačke su se potrebe stubokom izmijenile, ali je gušt kupnje u Italiji ostao.

imagePalmanova (Foto: Shutterstock)

Naročito je to izraženo u vrijeme sezonskih rasprodaja u januaru, kad su na parkiralištima u poslovnoj zoni Palmanove i Villeseu mahom automobili s hrvatskim, slovenskim, bosanskohercegovačkim i srpskim registarskim oznakama.

Bude ih toliko da znaju podsjećati na vrijeme kad je Trst bio istinska trgovačka meka za kupce s istočne strane Jadrana i najbolji pogled u ako ne bolji, a onda šareniji i bogatiji kapitalistički svijet.

imagePalmanova (Foto: Shutterstock)

imagePalmanova (Foto: Shutterstock)

I iako se sva ta "roba" danas manje-više nudi i ovdje, jer se radi o istim trgovačkim markama, u Italiji je znatno jeftinija i dostupnija prosječnom konzumentu s Balkana, a i izbor je kudikamo veći. Nerijetko se zato odsjeda u Palmanovi, da bi se na miru pazarilo cijeli dan i baš kao onomad - dovlačilo koješta u gepeku. Ne sumnjamo da će se ulaskom Hrvatske u tzv. schengenski prostor, kad se policijske i carinske brklje koje nas dijele od drugih država EU-a podignu, broj kupaca koji odlaze u Italiju u šoping i povećati, ali isto tako i italijanskih će turista na našoj obali biti više negoli ih je sada.

U međuvremenu, Ponte Rosso u Trstu danas je tek jedan prosječan trg, a umjesto trgovine tekstilom, Trieštini su se okrenuli drugim načinima zarade, pa dućane mahom prepustili Kinezima. Trst je danas snažan univerzitetski centar, a Hrvati i Srbi koji u njemu borave posljednjih godina nisu samo studenti. Mnogi su, naime, vezani uz posao u brodogradilištu u Monfalconeu, jer za razliku od hrvatskih škverova, taj još radi punom parom. Najviše je radnika iz nekadašnjeg pulskog "Uljanika".

U svakom slučaju, u Trst se više ne odlazi tako masovno da bi se "nabacila" zimska ili ljetna garderoba. Za to vrijeme Palmanova doslovno živi od naših ljudi koji tu i dalje ostavljaju veliki novac. Ko ne vjeruje, neka se uputi preko državne međe "put Venecije"; vidjet će naše šopingholičare na sve strane.

(Slobodna Dalmacija)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...