RAT UŽIVO: Biden u Madridu šokirao Putina, više od 50 zemalja svijeta sprema oružje za Ukrajinu - stotine tenkova, hiljade raketa...

Danas je 127. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 13

22:10 Američki predsjednik Joe Biden danas je na press konferenciji u Madridu najavio novi američki paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 800 miliona dolara.

No, uz to je najavio da će koalicija koji čini više od 50 zemalja širom svijetu poslati Ukrajini enormne količine oružja.

"Naš ministar obrane okupio je više od 50 zemalja, koje su obećale poslati oružje Ukrajini. Radi se o globalnom poduhvatu podrške Ukrajini: Govorimo o gotovo 140.000 protivtenkovskih sistema, više od 600 tenkova, gotovo 500 komada artiljerijskog oružja, više od 600.000 komada artiljerijskog streljiva te napredne višecijevne bacače raketa, protivbrodske rakete i sisteme protivzračne obrane", rekao je Biden na presici u Madridu.

22:00 Službeni Peking reagirao je na novi strateški koncept NATO-a, u kojem se ističe kako "Rusija i Kina koriste poluge ekonomskog pritiska, prisile i hibridnih pristupa kako bi ojačale svoje interese u regiji."

Peking je novu strategiju NATO-a nazvao neodgovornom.

Kineski šef diplomatije Zhao Lijian rekao je da "takozvani NATO-ov dokument novog strateškog koncepta zanemaruje činjenice".

Lijian je rekao da nova strategija "pogrešno definira Kinu kao zemlju koja predstavlja strateški izazov" te "pogrešno interpretira kinesku vanjsku politiku".

Dodao je kako je nova strategija NATO-a "neodgovorna, potiče konflikte te je puna hladnoratovskog razmišljanja i ideoloških predrasuda".

Ranije ove sedmice Kina je, podsjetimo, kritizirala zapadno naoružavanje Ukrajine.

21:30 Samit NATO-a koji je održan u Madridu većim dijelom je bio fokusiran na Ukrajinu, ali glavni sekretar Saveza danas je govorio i o Kini.

Naime, NATO je po prvi put odlučio progovoriti o onom što naziva "izazovima koje Peking predstavlja našoj sigurnosti, interesima i vrijednostima".

Promjena strateškog koncepta NATO-a stiže u trenutku kad vojna prisutnog Kine jača na svjetskoj sceni. Primjera radi, Kina je nedavno u pogon pustila svoj treći i dosad najmoderniji nosač aviona, a razvija i hipersonične rakete, koje se mogu kretati brzinom pet puta većom od brzine zvuka.

Kina vidi Tajvan, otok u Istočnokineskom moru, kao integralni dio svog teritorija. Posljednjih godina kineski su zvaničnici zaprijetili vojnom akcijom protiv Tajvana.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da Tajvan nije članica NATO-a, ali je rekao da je "ono što se događa Tajvanu važno saveznicima u NATO-u", pa dodao kako bi "Kina trebala prestati prijetiti Tajvanu".

21:00 Ruske snage i proruski separatisti tvrde da su preuzeli "potpunu kontrolu" nad rafinerijom nafte u Lisičansku. Objavio je to u razgovoru za ruske prorežimske medije Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra samoproglašene separatističke Narodne Republike Luhansk.

20:35 Rusko ministarstvo vanjskih poslova uručilo je protestnu notu britanskoj ambasadorici zbog, kako kažu, uvredljivih izjava. Rusija kaže da se neke od uvreda britanskog vodstva odnose na ruske prijetnje nuklearnim oružjem.

20:00 Švedska je obećala izručiti 73 osobe Turskoj u skladu sa sporazumom koji su u utorak potpisale Švedska, Finska i Turska, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Ne bude li održala obećanje, napravit ćemo ono što bude potrebno, a u skladu sa sporazumom", rekao je dodavši da Turska u tom slučaju ne bi ratificirala sporazum u svom parlamentu. "Ako ne ispune tu obavezu, nećemo ga poslati u parlament", rekao je.

No, Erdogan je unatoč tome nazvao sporazum "diplomatskom pobjedom".

Prije potpisivanja sporazuma na samitu NATO-a, Turska je rekla da će staviti veto na ulazak Švedske i Finske u NATO tvrdeći da pružaju utočište članovima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

U sporazumu koji ima 10 tačaka navodi se da će Švedska i Finska adresirati turske zahtjeve za izručenjima osumnjičenih za terorizam u skladu s Europskom konvencijom o izručenju. Turska je, podsjetimo, nakon potpisivanja sporazuma rekla da više nema prigovora na ulazak Švedske i Finske u NATO.

19:35  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirao je summit NATO-a u Madridu. Rekao je da je summit pokazao da zemlje članice očekuju bezuvjetnu poslušnost. Više o ovome pročitati OVDJE!

19:20 Ruski naftni div Gazprom izgubio je više od četvrtine svoje tržišne vrijednosti nakon što je kompanija u državnom vlasništvu donijela odluku da neće isplatiti dividende.

- Dioničari su odlučili da u aktualnoj situaciji nije prikladno isplaćivati dividende na temelju rezultata za 2021., rekao je zamjenik šefa Gazproma Famil Sadygov.

Ovo je prvi put od 1998. da Gazprom nije isplatio dividendu, a kako piše Reuters, navodno je poništena preporuka nadzornog odbora da se isplati dividenda u iznosu od sedam kuna (52.53 rublji).

19:10 Kompanija Maxar Technologies danas je objavila nove satelitske fotografije Zmijskog otoka, strateški važnog ukrajinskog otoka u Crnom moru. 

Podsjetimo, danas je objavljeno da su se ruske snage povukle sa Zmijskog otoka. Ukrajina tvrdi da su se Rusi povukli zbog napada ukrajinske vojske, a Rusi tvrde da je povlačenje "gesta dobre volje".

Nove fotografije prikazuju kako se diže dim iz pogođenih vozila i struktura na sjevernom dijelu otoka.

altalt

18:34 Indonezijski predsjednik Joko Widodo danas je rekao da je prenio poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ruskom lideru Vladimiru Putinu. Widodo se, naime, jučer u Kijevu susreo sa Zelenskim, a danas je stigao u Moskvu kako bi razgovarao s ruskim predsjednikom. "Prenio sam poruku predsjednika Zelenskog predsjedniku Putinu", rekao je Widodo nakon razgovora s Putinom u Moskvi.

18:08 Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao je danas da Moskva blokira izvoz žitarica iz Ukrajine te doveo u pitanje utjecaj nedostatka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na globalno tržište hrane. "Ne sprječavamo izvoz ukrajinskog žita. Ukrajinska vojska minirala je prilaze lukama - niko ih ne sprječava da uklone mine, a mi garantujemo sigurnost otpreme žita", naglasio je Putin tokom razgovora s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom koji je u posjeti Rusiji.

17:42 Rusko ministarstvo odbrane je na svom službenom Telegram kanalu proslijedilo poruku s kanala pod nazivom "Rat protiv laži", koji je poznat po širenju proruske propagande a u isto vrijeme "glumi" kanal za provjeru činjenica. Objava je vezana uz rusko povlačenje sa Zmijskog otoka, strateški važnog ukrajinskog otoka u Crnom moru, te se u njoj ponavlja tvrdnja da su se ruske snage dobrovoljno povukle, odnosno da ih Ukrajinci nisu od tamo otjerali. U poruci koju je proslijedilo rusko ministarstvo obrane navodi se da su se ruske snage povukle jer je "objekt zaista od strateške važnosti, ali je u ovom trenutku ispunio svoju ulogu kontrole zračnog prostora".

17:00 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je za CNN rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin potcijenio ne samo snagu ukrajinskog otpora, nego i jedinstvo Sjevernoatlantskog saveza. "Napravio je veliku grešku. Totalno je potcijenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, hrabrost ukrajinskog vodstva i naroda, ali i jedinstvo NATO-a i njegovih partnera koji pružaju pomoć Ukrajni", rekao je Stoltenberg.

16:32 Američki predsjednik Joe Biden danas je održao press-konferenciju na summitu NATO-a u Madridu. Biden je rekao da će sljedećih dana objaviti dodatnu pomoć od 800 miliona dolara za oružje Ukrajini te naglasio da će NATO braniti “svaki pedalj” svoga teritorija. "Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god to bude potrebno", rekao je Biden, pa istaknuo negativan utjecaj koji je rat dosad imao na Rusiju: nemogućnost otplate vanjskog duga, gubitak 15 godina napretka ekonomije, problemi s održavanjem proizvodnje nafte i oružja jer Moskva više ne može do potrebnih tehologija zbog sankcija... "Rusi plaćaju visoku cijenu rata, to dokazuje i činjenica da su Ukrajinci danas zauzeli Zmijski otok", rekao je Biden.

16:14 Očekuje se da će Grčka sljedećih dana Sjedinjenim Američkim Državama poslati službeni zahtjev za kupnju 20 borbenih zrakoplova F-35 američke tvrtke Lockheed Martin, najavili su danas izvori iz ministarstva odbrane.

16:04 Britanska izdvajanja za odbranu dosegnut će 2.5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja ovog desetljeća, izjavio je danas premijer Boris Johnson obećavši jačanje proračuna za obranu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

15:38 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je rekao da drastično povećanje broja borbeno spremnih vojnika Saveza na istočnom krilu za cilj ima osigurati da predsjednik Rusije ne procijeni krivo njihovu spremnost na djelovanje.

"Živimo u ne samo opasnijem svijetu nego i u nepredvidljivijem svijetu. Živimo u svijetu u kojem se odvija rat u Europi i to s vojnim operacijama značajnih razmjera", rekao je Stoltenberg. 

"Ujedno znamo i da se situacija može pogoršati ako se ovo pretvori u totalni rati između Rusije i NATO-a. U tom slučaju vidjet ćemo smrt i destrukciju na razini koja je puno, puno gora od onog što vidimo u Ukrajini", zaključio je Stoltenberg.

14:36 Švedska i Finska potpisat će u utorak protokol o pristupanju NATO-u, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

13:34 Papa Franjo u četvrtak je implicitno optužio Rusiju za "oružano osvajanje, ekspanzionizam i imperijalizam" u Ukrajini, nazvavši sukob "okrutnim i besmislenim agresivnim ratom".

Papa je u razgovoru s izaslanstvom pravoslavnih čelnika u Rimu rekao da je to sukob kršćana koji su se okrenuli jednih protiv drugih.

I u Rusiji i Ukrajini su većinom pravoslavni kršćani, ali u Ukrajini postoji značajna katolička manjina.

12:30 BBC: Povlačenje Rusa sa Zmijskog otoka je velika pobjeda Ukrajine

"TO JE BILA ključna bitka, i strateški i simbolički", piše BBC dodajući da je Ukrajina ostvarila veliku pobjedu nad Rusijom.

11:30 Bernie Ecclestone: Primio bih metak za Putina

BIVŠI izvršni direktor Formule 1 Bernie Ecclestone nazvao je Vladimira Putina prvoklasnim čovjekom i ustvrdio da bi primio metak za njega.

10:50 Rusi se povukli sa Zmijskog otoka

Rusi su se povukli sa Zmijskog otoka. Dok Ukrajinci tvrde kako su pogodili rusku opremu na otoku te da je izgorjela, rusko ministarstvo odbrane kaže da su se povukli kako bi pokazali znak dobre volje. Dodaju da to povlačenje pokazuje da ne ometaju napore UN-a da organizira izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

10:45 Rusija koristi topništvo kako bi pokušala blokirati ukrajinski grad Lisičansk, posljednji dio istočne regije Luhansk pod kontrolom Kijeva, objavila je ukrajinska vojska u jutarnjem pregledu stanja u četvrtak.

Ukrajinski glavni štab objavio je da se napadi događaju oko rafinerije nafte u gradu.

Proruski separatisti u međuvremenu su utvrdili da su preuzeli kontrolu nad područjem oko fabrike, prema objavi njihova predstavnika Rodiona Mirošnika na Telegramu.

Ukrajinska vojska optužila je Rusiju za granatiranje civilne infrastrukture, ali te tvrdnje nisu mogle biti neovisno potvrđene.

Separatisti su rekli da se kijevske snage povlače prema sjeverozapadu a da su ruski vojnici već napredovali do predgrađa Lisičanska.

Ukrajinski glavni štab naveo je da se borbe vode zapadno od grada i da ruske snage još uvijek pokušavaju uspostaviti kontrolu ključne ceste između Lisičanska i grada Bakhmuta.

Izvijestili su o napadima sjeveroistočno od Bakhmuta i rekli da su ukrajinske snage uspjele zaustaviti rusku ofanzivu južnije, gdje su moskovske snage pretrpjele značajne gubitke.

Nisu navedeni drugi detalji.

Borbe su se također vodile u istočnoj regiji Doneck, a odbranjeni su i prethodno zauzeti položaji u gradu Harkivu na sjeveroistoku zemlje, saopćila je vojska.

9:50 "Mi smo u hladnom ratu 21. stoljeća"

Nekadašnji stalni predstavnik Velike Britanije u NATO-u u razgovoru za Sky News izjavio je kako je Velika Britanija u novom hladnom ratu.

"Nepobitno je da smo u verziji hladnog rata 21. stoljeća.

Dinamika je vrlo poznata svima koji su proživjeli hladni rat 20. stoljeća i bojim se da će ta dinamika potaknuti nove izdatke za obranu", rekao je sir Adam Thomson.

9:49 INSTITUT za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Ukrajinski centar otpora izvijestio je da Kremlj priprema teren za pripajanje područja Herson i Zaporižja Ruskoj Federaciji. Rusi također zahtijevaju od ukrajinskih građana na jugu Ukrajine da otvore bankovne račune u ruskoj državnoj banci Promsvyazbank.

Šef ukrajinske uprave Hersonske oblasti Henadij Lahuta izvijestio je da su ruske snage zatvorile civilni promet u sjevernoj Hersonskoj oblasti i da nikome ne dopuštaju ulazak ili izlazak s okupiranog teritorija, što bi mogao biti dodatni pokušaj kontrole civilnog stanovništva u pripremi za aneksiju.

Rusi pripremaju sabotažu?

Ukrajinski izvori upozorili su da ruske snage možda planiraju provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožja s ciljem da optuže ukrajinske vlasti za pogrešno rukovanje nuklearnim postrojenjima.

Ukrajinsko nuklearno poduzeće Energoatom izjavilo je da ruske okupacijske vlasti planiraju baciti "nesigurne predmete" u rashladni sustav u NEZ kako bi kompromitirali rashladne mehanizme elektrane. 

Gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov dodao je da ruske trupe otimaju i muče zaposlenike NEZ-a kako bi iznudile priznanja da su radnici ubacili predmete u rashladne sustave s namjerom da sabotiraju elektranu i okrive ukrajinske vlasti za neodgovorno upravljanje elektranom.

9:48 U Harkovu jedan mrtav, više povrijeđenih

Jedna osoba je ubijena, a šest je ranjenih u novim napadima na Harkov, napisao je na aplikaciji Telegram Oleg Sinjehubov. Dodao je da je 11-godišnja djevojčica među ranjenima te da je u bolnici.
"Neprijatelj napada iz svih mogućih oružja naše gradove i sela", dodao je.

 9:47 Ukrajinski ministar: Treći svjetski rat je već počeo

UKRAJINSKI ministar obrane kaže za Sky News da će ako Rusija zauzme Ukrajinu, druge evropske zemlje biti sljedeće.

09.20 Rakete na trgovački centar u Kremenčuku Rusi lansirali iz regije Kursk, javlja Ukrajinska vojska.

Slika

09.00 Raketni udar na Mikolaev: broj žrtava u stambenoj zgradi porastao na 6 ljudi, javlja Ukrainska pravda.

Slika

08.20 Oružane snage Ukrajine već su uništile 35.600 okupatora, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.00 Rusija je odlučila postrožiti kontroverzni zakon o stranim agentima, prema kojem će sve organizacije ili pojedinci koji su primili neki oblik podrške iz inozemstva ili su pod nekim oblikom stranog utjecaja biti smatrani stranim agentima.

Zakon, koji stupa na snagu početkom prosinca, prihvaćen je većinom glasova u ruskom parlamentu. Rusko zakonodavstvo je dosad nevladine organizacije moglo proglasiti stranim agentima samo ako su se finansirale novcem iz inozemstva.

Nezavisni mediji se žale da su zbog zakona izgubili bitne oglašivače i da se stoga više nisu u stanju finansirati. Osobama koje su označene kao strani agenti sada je također zabranjeno predavati u ruskim školama.

Rusija se od početka rata u Ukrajini prije više od četiri mjeseca sve represivnije ophodi prema kritičarima unutar vlastitih granica i aktivistima za ljudska prava. Brojni nezavisni mediji su blokirani ili su prestali raditi pod pritiskom vlasti.

06.00 Situacija u Ukrajini i dalje je kaotična i neizvjesna. No nakon očitog napredovanja posljednjih dana, konture ruske pobjede u bici za Donbas, ili barem Luhansku oblast, pomalo se naziru.

Ukrajinski branitelji, potisnuti u sve manji dio Luhanska i Donjecka, nalaze se u sve nezavidnijoj poziciji. Osim teških gubitaka koje trpe, prije svega zahvaljujući artiljerijskoj, raketnoj i zračnoj nadmoći agresora, postrojbama koje brane Lisičansk, posljednji veći grad pod ukrajinskom kontrolom u Luhanskoj oblasti, sve više prijeti okruženje, zajedno sa širom okolicom grada.

Iz Sjeverodonjecka su se već povukli, nakon što su tjednima tamo odolijevali više nego silovitim artiljerijskim, zračnim i pješačkim napadima i nanosili teške gubitke napadačima. Ruska vojska, čečenska garda, plaćenici Wagnera i separatističke snage samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike nisu ih uspjeli izbaciti iz industrijske zone oko kemijske tvornice Azot ni potpuno okružiti.

No kad su Rusi zauzeli važna prigradska naselja, srušili posljednji most preko rijeke Sjeverni Donjeck prema susjednom Lisičansku i počeli opasno napredovati prema ovim gradovima s juga i jugozapada, ukrajinsko zapovjedništvo očito je shvatilo da je daljnja obrana na toj poziciji neodrživa te izdalo zapovijed za povlačenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...