PRVA "GAMING LEKTIRA": Odabrali su baš onu inspirisanu događajima tokom opsade Sarajeva

This War of Mine je inspirisana događajima tokom opsade Sarajeva, ali je njena antiratna poruka u današnje vrijeme važnija nego ikad prije.

  • HiTec

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 0

Poljsko ministarstvo obrazovanja i nauke konačno je realiziralo ideju koju su predstavili još 2020. – učenicima su u školski program uvrstili videoigru This War of Mine.

This War of Mine je inspirisana događajima tokom opsade Sarajeva, ali je njena antiratna poruka u današnje vrijeme važnija nego ikad prije.

Prije dvije godine ministarstvo obrazovanja u Poljskoj napravilo je presedan uvrstivši prvu videoigru u školski kurikulum.

Za prvu "gaming lektiru" odabrana je interaktivna drama This War of Mine, poljskog tima 11 bit Studios, ali se čini da su postojale određene prepreke kako komercijalnu igru učiniti dostupnom u sklopu obrazovnog programa.

Dvije godine kasnije to je nekako riješeno, te se This War of Mine sada nudi za besplatno preuzimanje na službenoj stranici poljskog ministarstva.

I nije ograničeno samo na učenike iz Poljske, ali je verzija igre na poljskom jeziku.

Poljaci kažu da videoigre imaju svoje mjesto u didaktici i obrazovanju jer učenicima prenose informacije na atraktivan način, šire granice njihove mašte te razvijaju motoričke vještine.

Specifično za This War of Mine kažu kako ta igra donosi ono što se ne može doživjeti kroz klasičnu literaturu ili film, utoliko što igrač bira odluke za priču, a potencijalne posljedice tih odluka mogu mu uzrokovati kajanje/žaljenje, čime se dobiva dodatna percepcija na ratnu tematiku same igre, piše HCL.

Također, This War of Mine nije igra u kojoj se puca po drugima.

Baš suprotno, to je često depresivna igra tmurne tematike u kojoj jedva čekate da rat završi, a pritom ste u stalnom strahu svaki put kad neko pokuca na vrata vašeg skloništa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...