DENIS ZVIZDIĆ "ISPUNJAVA OBEĆANJE": U proceduru sam uputio Zakon kojim se onemogućava povećanje plata

Ipak, do povećanja plata možda ne dođe, jer je zastupnik PD Parlamenta BiH Denis Zvizdić u parlamentarnu proceduru uputio Zakon kojim se anulira i onemogućava upravo ovo povećanje plata.

  • Vijesti

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 0

O Prijedlogu zakona o Budžetu kojeg je prije nekoliko dana usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a kojim se predviđa povećanje plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM, danas će glasati poslanici u Domu naroda na sjednici zakazanoj za 11 sati.

Ipak, do povećanja plata možda ne dođe, jer je zastupnik PD Parlamenta BiH Denis Zvizdić u parlamentarnu proceduru uputio Zakon kojim se anulira i onemogućava upravo ovo povećanje plata.

"Kako sam i obećao, upravo sam u parlamentarnu proceduru uputio Zakon kojim se anulira i onemogućava povećanje plata parlamentarcima, članovima Predsjedništva, ministrima, savjetnicima itd. Očekujem da će Zakon biti usvojen čime bi sistemski onemogućili rast plata funkcionerima", napisao je Zvizdić na Twitteru.

Podsjećamo, povećanje plata ministrima i parlamentarcima podržali su i članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH.

Prethodno je Vijeće ministara BiH 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...