"SB" NA SJEDNICI DOMA NARODA PARLAMENTA BiH: Koliko hiljada KM mjesečno će parlamentarci nositi svojoj kući? (FOTO)

Ustavno-pravna komisija Doma naroda je utvrdila da je prijedlog Zakona o budžetu za 2022. godinu usaglašen sa ustavom i zakonima BiH, te da je Predstavnički dom usvojio prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH prije nekoliko dana i dostavio ga Domu naroda na usvajanje.

  • Vijesti

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 2

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se treba usvojiti budžet institucija za 2022. godinu koji predviđa i povećanje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima u iznosu od 500 KM, prenosi Klix.ba.

Ustavno-pravna komisija Doma naroda je utvrdila da je prijedlog Zakona o budžetu za 2022. godinu usaglašen sa ustavom i zakonima BiH, te da je Predstavnički dom usvojio prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH prije nekoliko dana i dostavio ga Domu naroda na usvajanje.

Komisija je predložila skraćivanje amandmanske faze izjašnjavanja na budžet na sat vremena i da se u nastavku sjednice obavi rasprava o zakonu u drugom čitanju.

Delegat Denis Bećirović (SDP BiH) je predložio da se na dnevni red sjednice Doma naroda stavi rasprava o Zakonu o budžetu institucija BiH za tekuću godinu, unutar kojega se nalazi i "nemoralno povećanje primanja političara"

Prijedlog nije usvojen. Tri glasa su bila "za", pet protiv, a suzdržanih nije bilo.

"Danas želim pozvati sve kolege u Domu naroda da zaustavimo ili ublažimo skandalozan prijedlog. Možemo ga eventualno ublažiti nekim sadaka pristupom da dajemo 500 KM u humanitarne svrhe, ali predlažem sistemski pristup jer imamo te mehanizme. Predlažem da kao prethodno pitanje raspravimo i donesemo zaključke kojim ćemo obavezati Vijeće ministara da izmijeni prijedlog. Taj prijedlog je došao od SAD i SNSD-a, vladajućih stranaka ovdje u parlamentu", kazao je u obraćanju delegatima Bećirović.

Na sjednici Doma naroda nije prisutan državni ministar finansija.

"Evidentno je da se Zakon o akcizama raznim procedurama usporava i pokušava izbjeći prije izbora za rapravu u Domu naroda odnosno da nikako ne dođe na dnevni red. Ako je išta bilo hitno u našem radu bilo je da se vlast opredijeli u smislu direktne pomoći građanima. U međuvremenu je inflacija podivljala i imamo sve hitniju nužnost da usvojimo jedan takav zakon koji bi direktno pomogao. Predlažem da ga stavimo na dnevni red, a ako neka komisija mora dati saglasnost da to uradi u pauzi zasjedanja", kazao je Mladen Bosić iz SDS-a.

Prisutnima se obratio i delegat Zlatko Miletić ističući kako bi prije razmatranja budžeta za tekuću godinu, bilo normalno da se raspravlja i o budžetu za prethodnu godinu te da je u budžetu trebalo predvidjeti povećanje plata državnim službenicima, a ne političarima.

"Kod nas je sve ljudi moji naopako, sve je naopako", komentirao je Miletić.

Denis Bećirović pozvao članove Kolegija doma Bakira Izetbegovića i Nikolu Špirića da daju odgovorna pitanje jesu li građani i političari jednaki kada su u pitanju zakoni.

"Pred nama je budžet od Predsedništva i Vijeća ministara. Kada je riječ o procedurama i zakonima, želim jasno reći i neka to neko demantuje ako može, da su u pogledu donošenja budžeta prekršeni svi zakoni koji reguliraju pitanja usvajanja budžeta, a osim njih i poslovnici. Javnost u BiH zaslužuje da zna odgovore na neka od važnih pitanja. Koji su razlozi da mi budžet usvajamo na kraju juna? Ko je odgovoran za to? i treće, da li zakoni u BiH jednako važe za državne funkcionere kao i za građane. Očekuje da odgovore i članovi kolegija, Špirić, Izetbegović, Čovića trenutno nema, da daju odgovore na ova pitanja", pitao je Bećirović.

Podsjetimo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Dedić ističe da je na sjednici Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, predložio usvajanje zaključka kojim se povećanje osnovice za obračun plaća ne bi odnosilo na državne parlamentarce i ministre u Vijeću ministara BiH.

No, njegov prijedlog je odbio Predrag Kožul (HDZ), dok su zastupnici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić, SDP-a Nada Mladina, SNSD-a Dragan Bogdanić i zastupnica PDP-a Mira Pekić bili suzdržani.

“Isti zastupnici nisu ponudili bilo kakav prijedlog kojim bi se spriječilo povećanje ionako previsokih plaća državnim parlamentarcima i ministrima, što smatram neodgovornim i sebičnim činom”, rekao je Dedić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...