PRIVREMENA FUNKCIJA: Yair Lapid i zvanično preuzeo poziciju premijera Izraela do novembra

Iako će njegov mandat biti kratak, novi premijer Izraela kojim teče novosađanska krv, izjavio je kako želi osigurati mir državi u periodu do održavanja izbora.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2022  

  • 0

Dosadašnji šef izraelske diplomatije Yair Lapid i zvanično je danas preuzeo dužnost premijera Izraela koju će obavljati do novembra kada bi se u državi trebali održati parlamentarni izbori.

Nakon što je vlada koju je predvodio Naftali Bennett izgubila povjerenje, te nakon što je sam Bennett najavio povlačenje iz politike, Lapid je kao ministar vanjskih poslova i zvanično danas preuzeo funkciju 14. premijera Izraela.

Iako će njegov mandat biti kratak, novi premijer Izraela kojim teče novosađanska krv, izjavio je kako želi osigurati mir državi u periodu do održavanja izbora.

"Učinit ćemo najbolje što možemo za jevrejsku, demokratsku, dobru i jaku državu. To je posao svih nas i veći je od svih nas", rekao je Lapid.

Prvog dana mandata, Lapid se sastao sa šefom izraelske sigurnosne agencije Shin Bet Ronenom Barom s kojim je razgovarao o širem spektru odbrambenih i obavještajnih pitanja.

U narednim danima, pred Lapidom je niz sastanaka na najvišem nivou, a prvi bi trebao uslijediti 5. jula kada bi trebao doputovati u Pariz na sastanak s Emmanuelom Macronom.

"Ono što danas trebamo uraditi jeste da se vratimo konceptu izraelskog jedinstva. Ne smijemo dozvoliti mračnim silama da nas razdvoje iznutrea. Moramo se podsjetiti koliko volimo jedni druge i koliko volimo zemlju. Moramo se pozabaviti troškovima života, voditi kampanju protiv Irana, Hamasa i Hezbolana te se suprotstaviti snagama koje prijete da pretvore Izrael u nedemokratsku zemlju", rekao je Lapid.

Povodom preuzimanja dužnosti, Lapidu se obratio i bivši premijer i vođa opozicije Benjamin Netanyahu koji mu je poželio četiri mjeseca sigurnosne tišine uoči izbora koji su zakazani za 1. novembar 2022. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...