OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE GENOCIDA: U Potočarima 10. jula međunarodna konferencija "Heroine Srebrenice"

Možete se registrovati ra učešće na konferenciji.

  • Društvo

  • 02. Jul. 2022  02. Jul. 2022

  • 1

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Udruženje ,,Pokret majki enklava Srebrenica i Žepaˮ, Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postokofliktna istraživanja (PCRC) organizuju međunarodnu konferenciju #HeroineSrebrenice.

Konferencija će 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica okupiti žene koje su preživjele genocid, ali i aktivistkinje, akademike i predstavnice udruženja žrtava i preživjelih, te organizacije civilnog društva koje rade na očuvanju istine o genocidu kroz perspektive žena.

Za učešće na konferenciji se možete registrovati ovdje.

Konferencija se realizuje u okviru obilježavanja 27 godina od genocida u Srebrenici i uz podršku Rockefeller Brothers Fund & Pocantico Center, National Endowment for Democracy, #SigridRausing International Commission on Missing Persons - ICMP, United Nations in BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Gradske uprave Zenice i Grada Sarajevo. 

Također je u pripremi i instalacija Majčina marama koja će biti postavljena u prostoru Memorijalnog centra. Svoj doprinos toj instalaciji kroz doniranje marama dale su majke Srebrenice, djeca žrtava genocida, javne ličnosti iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, ali i širom svijeta. Umjetnička instalacija će biti kreirana kao izložbena postavka na otvorenom tokom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici u julu 2022. uz mogućnost da ista nakon otvaranja u Srebrenici postane putujući spomenik posvećen historijskoj snazi i ulozi žena tokom i nakon rata i genocida u BiH. Instalacija će takođe postati dio permanentnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica.

Više informacija o Heroinama Srebrenice možete pronaći ovdje.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...