HILJADE MAKEDONACA IZAŠLE NA ULICE: Narod protestvuje protiv mjera oko članstva u EU

Bugarska od kraja 2020. blokira početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU.

  • Regija

  • 03. Jul. 2022  03. Jul. 2022

  • 0

Hiljade Makedonaca protestvovali su sinoć zbog mjera koje su predstavljene kako bi se riješio spor sa susjednom Bugarskom koja koči planove Skoplja za članstvo u Evropskoj Uniji, prenosi novinska agencija HINA.

Hiljade demonstranata izašle su na ulice Skoplja, a okupila ih je opozicijska stranka VMRO-DPMNE, koja također traži ostavku vlade premijera Dimitara Kovačevskog iz redova socijaldemokrata. Opoziciona stranka najavila je da će se protesti nastaviti i večeras.

Bugari blokiraju makedonske pregovore

Bugarska od kraja 2020. blokira početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU. Tvrde da Skoplje ne prihvaća bugarsko tumačenje njihove zajedničke historije te da to nije uvršteno u makedonski ustav i školske kurikulume.

Sofija makedonski jezik smatra dijalektom bugarskog jezika, a ove dvije države sporove imaju i oko prava bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji. Posljednjih dana svog šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom Unijom Francuska je predstavila više kompromisnih rješenja kako bi se ovaj problem što prije riješio.

VMRO-DPMNE smatra da posljednji francuski prijedlog predstavlja "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda", a vladu Kovačevskog optužuje za prihvaćanje poniženja i iskrivljavanja identiteta.

Prije nego što se pojavio trenutni spor sa Sofijom, upravo se Pariz protivio pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a obje imaju formalni status kandidata za članstvo u EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...