OŠTAR OKRŠAJ SABORSKIH ZASTUPNIKA PRED KAMERAMA: "Kako možete hodati bok uz bok Kordiću koji je presuđen za ubojstvo 116 civila..."!?

Nije to komentirao već je rekao da argumenti koje iznosi nemaju veze s teologijom niti kršćanstvom strogo gledano.

  • Regija

  • 05. Jul. 2022  05. Jul. 2022

  • 2

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica raspravljali su na N1 o dva temeljna i suprotstavljena stava prema pobačaju: opcija "za život" i opcija "za izbor".

"Pokazuje da nijedno stečeno pravo za koje smo mislili da ne može biti uskraćeno se itekako može sudskim instancama dovesti u pitanje. Ako ne budemo dovoljno odlučni u određenim potezima hoćemo li ih uspjeti ostaviti u nasljeđe našim kćerima i unukama".

Dodaje da iako Trump više nije na vlasti ovo pokazuje da je trampizam i dalje živ u Americi.

"Danas imamo Ustavni sud u ovakvom sastavu kakav imamo. Tko zna što će se u Hrvatskoj dogoditi za par godina. Inzistirat ćemo na tome da se u Ustav uključi rečenica koja bi glasila: 'Žena ima pravo na samostalno i slobodno odlučivanje o rađanju djece i država joj u tome treba pomoći".

Zastupnik Stjepo Bartulica rekao je da je odluka iz 1973. godine od početka vrlo kontroverzna.

"Ovo je pitanje po kojem se Amerika dijeli skoro 50 godina. Bio sam uvjeren da je kad tad moralo doći do ove odluke. U Americi je većini saveznih država pobačaj bio kazneno djelo, preko noći su se stvari promijenile odlukom suda i to je izazvalo velike polemike sve do danas, i to će i dalje ostati političko pitanje u Americi", tvrdi.

Navodi da ovom odlukom Vrhovni sud ovo pitanje vraća saveznim državama da same, kao i prije, odluče kako će regulitati ovo osjetljivo pitanje. "Mnogi očekuju jake restrikcije barem u 25 država, a negdje će biti možda postpuno zabranjeno".

Hod za život je, kako kaže, jedan mladenački pokret i to je za njega znak nade. "Ima jako puno žena i mladih djevojaka koje hodaju. Ne hodaju radi sebe nego radi drugih koji se ne mogu izboriti za sebe, a to su nerođena djece".  Dodao je da pro-life pokreti jačaju.

Glasovac: Žensko tijelo nije državna imovina i to nikada ne smije postati

Glasovac ga je potom pitala kako može hodati bok uz bok ratnom zločincu Dariju Kordiću koji je presuđen za ubistvo 116 civila, od toga 32 žene i 11 djece.

"To mi ne ide, borba za život i hod za život, bok uz bok s ubojicom nedužne djece. Vi ne hodate za život, vi hodate za ograničavanje prava žena na izbor da slobodno odlučuje što će raditi sa svojim životom i svojim tijelom. Vi živite vašu vjeru i to je potpuno u redu, ova država dopušta slobodu vjeroispovijesti. Svaka žena ima pravo odlučiti kada, s kim i koliko djece će roditi.  Vjera obvezuje vjersku zajednicu, a ne državu. Žensko tijelo nije državna imovina i to nikada ne smije postati", poručila je.

Nije to komentirao već je rekao da argumenti koje iznosi nemaju veze s teologijom niti kršćanstvom strogo gledano.

"Ne citiram Bibliju kad iznosim argumente. Ne ulazim u svjetonazor ljudi s druge strane i mislim da su došla vremena da su katolici u Hrvatskoj građani drugog reda. Ovo se često prikazuje kao svjetonazorsko pitanje, a duboko sam uvjeren da to nije. Mislim da je to prije svega pitanje pravednosti što se duguje nerođenom djetetu”.

Dodaje da se radi o dva tijela te da će svaki liječnik reći da pred sobom ima dva pacijenta, a ne samo trudnicu. "Mjesto prebivanja djeteta je li izvan tijela svoje majke ili prije poroda je potpuno sekundarno", smatra.

Glasovac ističe da u Ustavu treba stajati taksativno pravo na samostalno i slobodno odlučivanje kako ne bi i u Hrvatskoj došlo do ovakvih američkih tumačenja u nekom drugom sastavu Ustavnog suda.

“Svako društvo da bi opstalo mora zabraniti kaznena djela koja ugrožavaju druge. Ovo nema veze s totalitarnim režimima. Kad počinje ljudski život, ako je to začeće što dugujemo tom biću, ako postoji pravo na pobačaj zašto ograničiti na to 10. ili 12. tjedan zašto ne produžiti do poroda. Ako ćemo govoriti o pravima zbog čega se to onda vremenski ograničava”, postavio je pitanje.

Glasovac odgovara da personalizacija začeća nije znanstvena činjenica, to je religijsko vjerovanje. “Ne postoji konsenzus niti među znanstvenim disciplinama niti među religijama niti među teolozima kada počinje život. To je vrlo kompleksno pitanje, isto kao što vjera kaže da život ne prestaje smrću, da postoji život poslije života. Pravnu osobnost ima samo osoba koja je rođena”.

Bartulica, pak smatra, da je to mišljenje nekoherentno. "Oko začeća ne postoji spor, biologija to jasno definira. Uvjeren sam da je ovaj sastav Vrhovnog suda donio dobru odluku, nešto što se od mnogih očekivalo".

Glasovac je rekla da će ovaj tjedan predati zahtjev s dovoljnim brojem potpisa zastupnika za izmjene zakona vezano za referendum. “Jos se uvijek nadamo da ćemo u saboru imati dvotrećinsku većinu pa da to ne mora ići na referendum”.

"Složio bih se s kolegicom Glasovac da ima puno kukavičluka u HDZ-u. Dakle, koliko god se mi ne slagali i nećemo se složiti oko pobačaja, više poštujem vaše iskreno iznošenje stava nego ono što HDZ radi. Dakle HDZ koristi 'ali', dakle oni su alibani. Mi smo za život, ali….mi smo za obitelj, ali… To je taj relativistički stav koji nije u stanju ništa jasno braniti ni govoriti. To na kraju završi u nekoherentnost. Njihove rečenice više ništa ne znače. Premijer Plenković po meni je bio obvezan barem pokušati donijeti prijedlog jedan Zakona do sada, to je prema odluci Ustavnog suda morao učiniti, ali nije u stanju. Istovremeno pokušava biračko tijelo uvjeriti da su demokršćanska stranka. S kršćanstvom takav stav sigurno nema ništa”, poručio je.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...