POKLON ZA DAN DRŽAVNOSTI: Crna Gora konačno dobija autoput

Monteput je juče objavio javnu nabavku za organizovanje svečanosti povodom otvaranja auto-puta Bar-Boljare, koja će biti održana 13. jula na Pelevom Brijegu. Procijenjena vrijednost javne nabavke, odnosno troškova svečanosti je 19.990 eura.

  • Regija

  • 07. Jul. 2022  

  • 0

Dionica auto-puta bi trebala biti otvorena nakon tri godine, dva mjeseca i tri dana kašnjenja, uz prekoračenje troškova od 100 miliona eura

Monteput je juče objavio javnu nabavku za organizovanje svečanosti povodom otvaranja auto-puta Bar-Boljare, koja će biti održana 13. jula na Pelevom Brijegu. Procijenjena vrijednost javne nabavke, odnosno troškova svečanosti je 19.990 eura.

Ukoliko ova dionica auto-puta dužine 41 kilometar zaista bude otvorena na Dan državnosti, njena izgradnja je trajala sedam godina, dva mjeseca i tri dana. Prema ugovoru o izgradnji trebalo je da bude završena 10. maja 2019. godine, tako da će svečano otvaranje kasniti tri godine, dva mjeseca i tri dana.

Osim kašnjenja prekoračena je i cijena izgradnje za oko stotinu miliona eura, a prilikom ugovaranja izgradnje zaboravljena je jedna cijela petlja, elektro i vodovodna mreža, te nekoliko pristupnih puteva.

Brajović garantovao

Kada su zvanično počeli radovi na najvećem crnogorskom infrastrukturnom projektu, 11. maja 2015. godine, tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović, dao je garancije da će autoput biti završen za četiri godine. Ni on ni bilo ko drugi nije odgovarao zbog ovolikog kašnjenja i prekoračenja cijena, a pregovori sa glavnim izvođačem kineskim CRBC oko konačne cijene i moguće krivice za kašnjenje, prema ranijim najavama, počet će tek nakon okončanja radova.

”Današnji datum je vrlo važan jer nema dileme kad radovi treba da budu završeni. Auto-putem ćete 10. maja 2019. doći na proslavu završetka izgradnje prve dionice. Današnji datum ući će u istoriju Crne Gore, poput nekih drugih majskih dana, jer označava početak izgradnje prvih kilometara auto-puta. On će označiti prekretnicu u našem ekonomskom razvoju i promišljanju o daljim pravcima razvoja”, poručio je tada Brajović.

Ova dionica neće biti u potpunosti funkcionalna ni nakon svečanog otvaranja, jer tek treba da počne rekonstrukcija i proširenje puta od Mateševa do Kolašina, a nedostaju i pristupni putevi od Lijeve Rijeke i Veruše do njihove petlje i ulaza na auto-put. Dionica još nema ni ime, a jedini pristigli predlog je od Opštine Kolašin – da se nazove po princezi Kseniji Petrović – Njegoš, koja se smatra prvom ženom vozačem u Crnoj Gori.

Gubitak od 95 miliona eura

Prije početka izgradnje projektovano je da će ukupna putarina i drugi komercijalni prihodi od ove dionice auto-puta iznositi 31,3 miliona eura godišnje. To znači da je za ovaj period kašnjenja napravljena državna šteta od 95 miliona eura.

Prema ugovoru o kreditu sa kineskom Eksim bankom, otplata je trebala da počne u julu 2021. godine, što bi bilo dvije godine nakon završetka auto-puta – koliko i iznosi rok za prijavu mogućih tehničkih nedostataka. Međutim Crna Gora je u julu prošle i u januaru ove godine već platila dvije rate od po 29 miliona eura iako se nije ni znalo kada će dionica biti završena.

Treća rata na naplatu dolazi 21. jula, a otplata cijelog kredita završava 2035. godine. Cijena putarine iznosiće od 1,5 eura za motocikle, 3,5 eura za automobile, do 17 eura za najveće kamione.

Šta se sve traži za svečanost

Oglasom se traži jedan ponuđač koji će obezbijediti sve što se traži. Ponude za ovu javni nabavku, odnosno za organizovanje svečanosti predaju se do 9 časova 11. jula, a rok za donošenje odluke o izboru ponuđača je 12. jula u 15 časova.

Tehničkim specifikacijama se od ponuđača traži montaža i demontaža scenografije, koja treba da ima i 3D dizajn, kao i tehničke opreme. Kako je navedeno pod tehničkom opremom se traži: ozvučenje – JBL system, Delay audio sistem, digitalna mikseta, distribucija za medije, mikrofoni (bubica/bežični).

Od opreme za video produkciju se traži: LED WALL, 3,9ppi approx 22m2, video mixer, video procesor, montaža i demontaža, dimenzije prema scenografiji, dvije kamare za uživo prenos na LED zidu, dok rasvjeta treba da ima – LED pars COB-white lights with stands, LED PAR, LED WASH, LED BEAMS.

Ponuđač treba da obezbijedi i 70 barskih stolova prečnika 80 centimetara, dvije stanice sa po dva bara sa vodom, platformu za binu od 12 sa četiri metra i sigurnosnu ogradu. Traži se i da ponudi kreativan scenario, produkciju i režiju događaja.

Od ljudstva se traži da ponuđač obezbijedi jednog moderatora, dva fotografa, osam hostesa, izvođača muzičkog programa i hor.

Đukanović i CRBC ne pominju krivca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je bio premijer u periodu dogovaranja i ugovaranja izgradnje ove dionice auto-puta, prije dva dana je razgovarao sa delegacijom CRBC-ja koju je predvodio generalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu Jang Dong.

”Zajednički je konstatovano da su propuštene prilike da se na vrijeme obezbijedi nastavak radova na izgradnji preostale dvije dionice do Boljara, zbog čega će neminovno doći do diskontinuiteta u izvođenju radova”, navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju, obje strane su izrazile zadovoljstvo što je dionica završena, ali nisu pomenuti problemi zbog kašnjenja i rasta troškova, kao ni odgovornost zbog njihovog nastanka.

CRBC je krajem prošle godine sa Vladom Srbije potpisao ugovor o izgradnji dionice auto-puta od Požege do Duge Poljane u blizini granice sa Crnom Gorom, od 75 kilometara, sa rokom završetka od četiri godine i cijenom od milijardu i po eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...