NJEMAČKI VOJNICI DOLAZE U BiH: Bundestag odobrio slanje misije u okviru EUFOR-a

Njemački Bundestag usvojio je tokom današnje sjednice odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovini koji će u našoj državi boraviti u sklopu operacije EUFOR Althea.

  • Vijesti

  • 08. Jul. 2022  08. Jul. 2022

  • 0

Njemački Bundestag usvojio je tokom današnje sjednice odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovini koji će u našoj državi boraviti u sklopu operacije EUFOR Althea.

Kada je riječ o ovoj odluci, Bundestag je odobrio slanje vojnika, a sve na osnovu zahtjeva njemačke vlade koja je procijenila kako bi slanje kontingenta njemačke vojske dodatno doprinio miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Ovu odluku Bundestag je usvojio sa 518 glasova za, 96 glasova protiv dok su tri zastupnika bila suzdržana.

"Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine", navodi se u odluci.

Također, naglašeno je kako i nakon 30 godina njemačka vlada ima veliki interes za situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Trideset godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu", poručili su.

Podsjetimo, ranije je Bundestag usvojio i rezoluciju o Bosni i Hercegovini pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti" unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.

Osim vladajućih partija, za ovu rezoluciju glasali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice.

"Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske Unije, njenih država članica i međunarodne zajednice", pojašnjava se u rezoluciji.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...