SKOPLJE SE BUNI: Blokada saobraćaja i magistralnih puteva zbog francuskog prijedloga

Vlada Sjeverne Makedonije u četvrtak je saopštila da je prijedlog, odnosno pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vrijeme predsjedavanja EU, prosleđen Sobranju na razmatranje i dalje zaključke.

  • Regija

  • 08. Jul. 2022  

  • 0

Građani koji se protive francuskom prijedlogu za rješavanje spora Sjeverne Makedonije s Bugarskom, koji stopira početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, blokirali su u petak saobraćaj u glavnom gradu Skoplju, uključujući i glavnu ulicu ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije.

Blokada ispred Vlade u Skoplju trajala je od 13 do 14 sati, a najavljeno je zaustavljanje saobraćaja na još nekoliko lokacija, među kojima su i magistralni putevi Štip – Veles, Strumica – Radoviš i Pletvar – Prilep.

Tokom blokade oglasio se i poslanik opozicione stranke VMRO-DPMNE Dragan Kovački, koji je istakao da pozivaju Vladu da „kaže ne ovom sramnom rješenju kojim se briše makedonski narod i jezik“.

„Narod jasno poziva Vladu i državni vrh da kažu ‘ne’ ultimatumu. Da ne pokušavaju nešto da proguraju kroz pokušaje u parlamentu, gde imaju glasačku mašineriju grupe poslanika za koje znamo da će glasati u skladu s njihovim zahtevima. Vlada je odgovorna ovom narodu. Vlada ne sme da proda nacionalne makedonske interese, već je dužna da ih brani“, rekao je Kovački.

Demonstranti su najavili nastavak protesta u nedelju u 19 sati.

Vlada Sjeverne Makedonije u četvrtak je saopštila da je prijedlog, odnosno pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vrijeme predsjedavanja EU, prosleđen Sobranju na razmatranje i dalje zaključke.

Vlada Republike Sjeverne Makedonije je 30. juna primila izmjenjeni prijedlog, poslije čega je otpočeo proces konsultacija, prvo s koalicionim partnerima, zatim s predsjednikom države, potom s Parlamentom i opozicijom, kao i s civilnim sektorom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...