OGLASIO SE BUNDESTAG: Političke akcije poput Milorada Dodika i Dragana Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu…

Nakon usvajanja Rezolucije oglasio se njemački Bundestag.

  • Politika

  • 09. Jul. 2022  09. Jul. 2022

  • 2

„Slobodna Bosna“ donosi integralnu odluku objavljenu na web stranici njemačkog parlamenta.

Bundeswehr će ponovo učestvovati u operaciji EU-a EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini. Sa 518 glasova za u petak, 7. jula 2022., većina Bundestaga je prozivkom glasala za nastavak misije. Protiv je glasalo 96 poslanika, tri su bila uzdržana. Odbor za vanjske poslove imao je preporuku rezolucije (20/2649), a odbor za budžet imao je izvještaj u skladu sa paragrafom 96 Poslovnika Bundestaga o mogućnosti finansiranja (20/2650). Prihvaćen je i prijedlog poslaničkih grupa SPD-a, Bündnis 90/Die Grünen i FDP-a (20/2035) pod nazivom „Podrži Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka boljoj budućnosti“. S tim se složila i poslanička grupa CDU/CSU, dok su AfD i ljevica glasali protiv inicijative, za koju je postojala i preporuka Odbora za vanjske poslove (20/2651).

Predviđeni zadaci uključuju podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, veze, savjetovanja, osmatranja i podrške. Rečeno je da je misija doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. 30 godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu. “Trenutna politička dešavanja daju razloga za zabrinutost” Aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini izazivaju veliku zabrinutost, piše njemački Bundestag.

“Etničke podjele i dalje oblikuju svakodnevni život, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa.” Osim toga, parlament entiteta bosanskih Srba Republika Srpska je posljednjih mjeseci poduzeo konkretne pravne korake kako bi dalje odvojio region od države u cjelini. Osim toga, postoji rizik da bi ruski agresijski rat protiv Ukrajine i, posredno, konfrontacija između zapadne zajednice vrijednosti i država i Rusije mogli biti iskorišteni od strane ruske strane kao katalizator dalje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Konkretno, bliske veze srpske vlade sa Ruskom Federacijom i njen uticaj na entitet bosanskih Srba, Republiku Srpsku, doprinose ovim strahovima, dalje se navodi u podnesku. Primjena koalicionih frakcija Poslaničke grupe SPD, Bündnis 90/Die Grünen i FDP pozivaju njemačku vladu da pruži veću podršku zemlji s obzirom na rastuće tenzije i pokušaje razdvajanja u Bosni i Hercegovini.

"Navodno etničke razlike iskorištavaju nacionalističke političke elite zemlje u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci, pojačavaju i eksploatišu za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti", pišu poslanici u svom prijedlogu. Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i pokroviteljstvo. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – ne samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne. Opasnost za mir u jugoistočnoj Evropi „Posebno, političke akcije poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikih stanovništvo." prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi; to je neprihvatljivo i zahtijeva "odlučan, čvrst otpor" Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice. Poslanici, između ostalog, pozivaju njemačku vladu da "izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija". Ona bi također trebala nastaviti da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje krše „suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine, navode iz Bundestaga.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...