BAJRAMSKO JUTRO U NEUMSKOM NASELJU RABRANI: Uz mesdžid osvanuli prijeteći grafiti

Džemtalije su, prema riječima Amer ef. Beće, u potpunoj nevjerici i nelagodi doživjeli ovaj necivilizacijski čin koji ima za cilj prijetnju, zastrašivanje i izazivanje nacionalne mržnje.

  • Vijesti

  • 09. Jul. 2022  09. Jul. 2022

  • 6

Džematlijama u neumskom naselju Rabrani bajramsku radost jutros je pomutio grafit kojeg su nepoznate osobe ispisale na objektu uz tamošnji mesdžid, pišu Vijesti.ba.

Grafit na kojem je sprejom napisano HVO ispisan je na zgradi starog mekteba.

Na drugom objektu, u neposrednoj blizini, napisano je slovo U.

S mesžida je skinuta i odnesena zastava Islamske zajednice koja se tradicionalno ističe prilikom svih vjerskih praznika.    

Džemtalije su, prema riječima Amer ef. Beće, u potpunoj nevjerici i nelagodi doživjeli ovaj necivilizacijski čin koji ima za cilj prijetnju, zastrašivanje i izazivanje nacionalne mržnje.

Bajram namazu u Rabranima je prisustvovalo oko 40 osoba od kojih se gotovo polovina njih  nalazi na ljetovanju u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru. 

Slučaj su prijavili Policijskoj upravi u Neumu iz koje su im kazali da će njihove ekipe izaći na lice mjesta i napraviti uviđaj.

Bošnjaci u ovom hercegovačkom selu se pitaju kome su i zašto potrebne ove vrste provokacija u vrijeme najvećeg muslimanskog blagdana.

Cijelim slučajem konsterniran je i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

„Neće nas ovo pokolebati u našim odlučnim namjerama da gradimo, unaprijeđujemo i razvijamo naš vjerski život. Od policijskih organa očekujem da što prije pronađu počinioce, a od načelnika Neuma, koji bi trebao biti načelnik svih građana u Neumu, pa i Bošnjaka u Rabranima da dođe i posjeti ih. To bi bila gesta odgovornog političkog nosioca lokalne vlasti. Kao muftija pozivam ga da što skorije zajedno posjetimo ovo mjesto“, naglašava muftija Dedović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...