OPTUŽEN ZA NASILJE NAD STUDENTIMA: Umro bivši predsjednik Meksika Luis Echeverria

Američki predsjednik Richard Nixon simpatizirao je Echeverriju.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2022  

  • 0

Bivši meksički predsjednik Luis Echeverria, koji je dužnost preuzeo 1970. obećanjem o demokratskom otvaranju zemlje no u stvarnosti mandat mu je obilježilo šest godina takozvanog "prljavog rata" protiv disidenata, umro je u dobi od 100 godina.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador na Twitteru je u subotu potvrdio smrt i uputio saučešće porodici Echeverria.

Kao ostarjeli bivši predsjednik Echeverria je izbjegao pokušaje meksičkog državnog odvjetništva da odgovara za zločin genocida zbog svoje uloge u sramnim pokoljima studentskih protesta 1968. i 1971. godine.

Echeverria je odbacivao sve optužbe i tvrdio da mu je savjest čista.

Odani sin Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) koja je vladala Mekskom 71 godinu sve do gubitka izbora 2000., Echeverria je vjerovao u očuvanje sveobuhvatnog partijskog sistema koji zadire u svaku sferu javnog života.

Njegov mandat od 1970. do 1976. umrljan je optužbama da je naredio vojci da otvori vatru na hiljade studenata koji su prosvjedovali u glavnom gradu Meksiku 2. oktobra 1968., kada je bio ministar unutarnjih poslova.

Vlada je tada priznala da je 30 osoba ubijeno i ozlijeđeno u pokolju počinjenom uoči otvaranja Olimpijskih igara u Meksiku. Očevici su tvrdili da su tijela uklonjena s poprišta.

Stotine studenata bile su pretučene i završile su u zatvoru nakon protesta koji se dogodio u vrijeme svjetskih studentskih pobuna. Tačan broj žrtava nikada nije bio objavljen.

Kao predsjednik objavio je da želi “demokratski otvoriti” Meksiko, prenosi Hina.

Echeverria je oslobodo ljude iz zatvora nakon pokolja i nastojao se dodvoriti intelektualnoj ljevici postavljajući pojedince na istaknute pozicije u vladi.

No s kraja 60-ih do ranih 80., aktivisti tvrde da su sigurnosne snage PRI-ja odgovorne za brutalnu kampanju nad intelektualcima ljevice i kritički nastrojenim novinarima. Brojni su tada ubijeni ili su nestali.

10. juna 1971. paravojna sila zvana Los Halcones (Sokolovi) napala je studentski protest vatrenim oružjem, suzavcem, palicama i usmrtila ili ranila desetke prosvjednika.

Rođen 17. januara 1922. u porodici srednje klase u prijestolnici Meksiku, Echeverria je javno prihvaćao vanjsku politiku ljevice no održavao je dobre veze s Washingtonom.

Američki predsjednik Richard Nixon simpatizirao je Echeverriju.

Echeverria je planirao podijeliti zemlju bogatih seljacima, ali za njegove vladavine vanjski dug se ušesterostručio i vrijednost pesosa se prepolovila.

Godine 2006. sudac je naredio kućni pritvor za Echeverriju zbog umiješanosti u ubistva studenata. No u martu 2009. sud je presudio da vojno gušenje protesta ne može biti okvalificirano kao genocid i slučaj je otišao u zastaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...