UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE BUNDESTAGA: „Njihov odnos prema Srbima ne čudi, pogotovo jer je Adis Ahmetović…“

Njemački Bundestag usvojio je Rezoluciju vlade Njemačke da u BiH u okviru misije "Altea" pošalje 50 vojnika.

  • Mini market

  • 10. Jul. 2022  

  • 6

„Njemačka vladajuća koalicija je sprovodnik američkih interesa na zapadnom Balkanu, a poslanici koji su izglasali Rezoluciju Bundestaga o BiH kojom se traži ukidanje konstitutivnih naroda žive u virtuelnoj realnosti“, kazao je Dodikov prvi obavještajac Predrag Ćeranić.

Ćeranić tvrdi da ta rezolucija neće doprinijeti boljoj budućnosti BiH kao što se zvanično tvrdi u tom dokumentu, već daljoj stagnaciji međunacionalnih odnosa i brojnih neriješenih političkih pitanja koja uporno jedna strana kandiduje međunarodnom faktoru da ih riješi.

Njemački Bundestag usvojio je Rezoluciju vlade Njemačke da u BiH u okviru misije "Altea" pošalje 50 vojnika. Istovremeno, prihvaćen je i prijedlog SPD-a, odnosno preporuka Vladi Njemačke u kojoj se, između ostalog, traži da u BiH bude ukinut koncept konstitutivnih naroda i uveden princip "jedan čovjek jedan glas".

Ćeranić je rekao za Sputnjik da je važnije pitanje zašto je Bundestag promijenio odnos prema Hrvatima u BiH, dok odnos te institucije prema Srbima ne čudi "pogotovo kad se ima u vidu da je Adis Ahmetović izvjestilac Bundestaga za BiH".

- Kao da žive u nekom virtuelnom svijetu, njemački poslanici koji su izglasali rezoluciju tvrde da neće dozvoliti da se još jedan rat dogodi u BiH. Upravo je Njemačka uzrok dva velika, svjetska rata, a mnogo je doprinijela i ratu devedesetih godina na prostoru bivše Јugoslavije zato što je prva priznala i Sloveniju, i Hrvatsku, i BiH kao nezavisne države - naveo je Ćeranić.

On je rekao da je Rezolucija politička platforma koalicije na vlasti i dodao da je bilo poslanika iz drugih partija koji su sasvim drugačije vidjeli situaciju u BiH i kakav bi odnos Njemačke trebalo da bude prema zapadnom Balkanu, ali da su oni trenutno u manjini.

Ćeranić je kazao da je politički dio Rezolucije Bundestaga važniji, dok slanje 50 vojnika u BiH ne znači mnogo jer je riječ više o pitanju legitimiteta Njemačke.

On je podsjetio da su i neki poslanici tvrdili da slanje njemačkih vojnika u BiH nema legitimitet UN.

„BiH je teritorija čiji suverenitet mnogi ugrožavaju, što se vidi iz odnosa Vlade Velike Britanije koja šalje vojne stručnjake, ili Njemačke koja šalje svoje vojnike.

Mislim da u budućnosti možemo očekivati i neke druge vojnike. I Turska može poslati svoju jedinicu, samo se to pravo osporava onima koji su najvažniji garanti Dejtonskog sporazuma, a to su susjedne države. Tako da je sa aspekta suvereniteta BiH ta rezolucija vrlo sporna, a 50 vojnika ne znači ništa“, naveo je Ćeranić.

On je naglasio da sve to "treba posmatrati u kontekstu predstojećih oktobarskih izbora i favorita Njemačke i Velike Britanije koji su u BiH veoma poznati".

- Stavka Rezolucije o ukidanju konstitutivnih naroda može se posmatrati u kontekstu radikalne promjene odnosa Nemačke prema Hrvatima - rekao je Ćeranić i dodao da to ide u prilog Bošnjacima, a na štetu Srba i Hrvata.

Prema njegovim riječima, do te promjene je došlo odlaskom Angele Merkel koja je vodila balansiranu i uravnoteženu politiku ne samo kad je u pitanju Balkan, nego i velike sile poput Rusije.

- Angela Merkel je sagradila Sjeverni tok dva, a njeni nasljednici ne znaju ni da ga puste u rad. Merkelova je vodila njemačku politiku dok aktuelna vlada pokazuje veliku podložnost i podređenost američkoj spoljnoj politici koju samo sprovodi. Mislim da je to glavni uzrok i ove promjene prema Hrvatima u BiH - zaključio je Ćeranić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...