„SB“ U POTOČARIMA: Potresni prizori uoči ukopa 50 žrtava srebreničkog genocida (FOTO)

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti ukopano 50 identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine za koje su porodice dale saglasnost da se ukopaju iako posmrtni ostaci žrtava nisu kompletni.

  • Vijesti

  • 11. Jul. 2022  11. Jul. 2022

  • 0

U Identifikacionom centru Instituta za nestale je još 60 identifikovanih žrtava, ali zbog nekompletnosti porodice još uvijek ne žele dati saglasnost nadajući da se će do naredne godišnjice pronaći novi posmrtni ostaci. Prema zvaničnim podacima za oko 1.200 žrtava još uvijek se traga. 

Prije dženaze i ukopa u bivšoj fabrici akumulatora bit će održana komemoracija za žrtve genocida, a predviđena su obraćanja gostiju koji su došli iz cijelog svijeta.

U Potočarima boravi i Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica Ujedinjenih Nacija za prevenciju genocida, sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Laura Baig, viša savjetnica Žalbenog odjela iz Ureda tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Tanya Domi, profesorica sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, ministrica odbrane Nizozemske Kajse Ollongren koje su u nedjelju učestvovale na međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice zajedno sa majkama Srebrenice.

U Potočare će danas doći brojne delegacije iz regiona i svijeta, a očekuje se da će dženazi prisustvovati oko 10.000 ljudi.

Marš mira koji je sinoć okončan dolaskom u Potočare ove godine je okupio oko 3.000 učesnika, a veliki broj ljudi se pridružio trećeg dana Marša.

Pogledajte šta je u Potočarima jutros zabilježio naš reporter.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...