POTPREDSJEDNICA BUNDESTAGA U POTOČARIMA: "U mojoj domovini i širom civilizovanog svijeta Srebrenica znači nemjerljiv bol i neuspjeh"

Na komemoraciji u Potočarima obratila se Aydan Ozoguz, potpredsjednica Bundestaga.

  • Vijesti

  • 11. Jul. 2022  11. Jul. 2022

  • 0

Na komemoraciji u Potočarima obratila se Aydan Ozoguz, potpredsjednica Bundestaga.

"U mojoj domovini i širom civilizovanog svijeta Srebrenica znači nemjerljiv bol i neuspjeh da se zaštite svi oni koji nisu mogli sami. Nije to samo neuspjeh međunarodne zajednice", rekla je Ozoguz navodeći kako međunarodna zajednica nije bila dovoljno složna.

Ozoguz je citirala i filozofa Adorna koji je rekao kako su ubijeni uskraćeni i za sjećanje, te je podsjetila da je i Njemačka dugo negirala svoje zločine.

"Sjećanje je bolno, posebno za one koji su izgubili svoje voljene, ali i one koji imaju krivicu", rekla je Ozoguz navodeći da je otvaranje osjećanja prema patnjama drugih korak ka budućnosti.

Napomenula je kako bivši neprijatelji trebaju prihvatiti svoju krivicu i da je preuzimanje odgovornosti za vlastitu prošlost jedan od načina kako je izgrađena ujedinjena Evropa.

Također, podsjetila je kako je Srebrenica promijenila odnos prema zločinima u Evropi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...