"SB" U FUP-u DOČEKAO JEDINE KANDIDATE: Hoffman i Korman stigli na intervju za posao novog direktora FUP-a (FOTO)

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman stigli su na intervju za izbor direktora FUP-a.

  • Vijesti

  • 13. Jul. 2022  13. Jul. 2022

  • 0

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman stigli su na intervju za izbor direktora FUP-a.

Njih dvojica jedini su kandidati koji su se prijavili na konkurs koji je raspisan za ovu poziciju, nakon što je onaj iz aprila poništen iz razloga što su i tada bili prijavljeni samo njih dvojica, a zakon nalaže da moraju biti rei kandidata. Iako bi to isto trebalo vrijediti i za ovaj krug izbora, bez obzira na prijavu samo ova dva kandidata odlučeno je da se procedura nastavi.

Podsjećamo, već više od četiri godine, Federalna uprava policije ima v.d. direktora. Razlog bi mogao biti u politici. Jer je isti kao i onaj zbog kojeg osam godina Federalna vlada radi u tehničkom mandatu.

Trakavica u vezi s izborom direktora FUP-a došla je i do sudskog procesa jer je prvorangirani Zoran Galić, inače direktor GP BiH, tužio Vladu Federacije BiH. On je, u međuvremenu, odustao od ove pozicije pa se nije ni prijavio na novi konkurs.

U julu prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno. Glasalo se nakon inicijative ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio poništavanje konkursa za izbor direktora FUP-a s obzirom na to da su od konkursa prošle dvije godine.

Čampara je 2020. godine odbio podržati prijedlog Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH iz 2019. godine o imenovanju prvog s liste (Zorana Galića), iz razloga što ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti te bi imenovanje bilo bespotrebno, dok se ne ostvari puni dogovor za sva mjesta unutar vlade i institucija koje ona imenuje.

Zbog svega navedenog Nezavisni odbor je prvo poništio stari konkurs, a početkom aprila raspisao novi za izbor direktora Federalne uprave policije na koji se iz reda Bošnjaka prijavio Ensad Korman, a iz reda Hrvata Svevlad Hoffman.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...