ĐONLAGIĆ NAGLASIO RAZLIKU: "Komšić i Bećirović imaju slične glasače, razlika je u tome što je Komšić dobio državne bitke na političkom terenu"

Povodom optužbi u medijima bliskim HDZ-u da je “radiklani zastupnik” Đonlagić pojašanjava da su ga nazvali bošnjačkim radikalom zato što se zovem Dženan.

  • Politika

  • 13. Jul. 2022  13. Jul. 2022

  • 6

"Sve je u rukama naroda ove zemlje. Ako masovno izađu na izbore i daju glas za građansku državu, imamo šansu da državu uredimo bez korupcije i bez konstitutivnosti", kaže Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu PSBiH i generalni sekretar Demokratske fronte za "Oslobođenje" komentarišući ishod predstojećih jesenjih izbora u BiH.

U suprotnom, kaže, kriza neće biti prevaziđena.

“Promjena ne leži u tome što će se na poziciji člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda samo personalno promijeniti lice. Promjena leži u tome da ne dozvolimo, isključivo političkim sredstvima, da HDZ u startu ima pola vlasti u FBiH i trećinu vlasti na državnom nivou, plus državnog premijera.

Predsjednik Komšić je s pravom pozvao i Izetbegovića i Bećirovića da zajedno potpišu izjavu i da se zajednički obavežu na to da neće Čoviću dati mandat za novog državnog premijera. Zar im je teško reći da ne želimo da nam sutra na čelo Vijeća ministara BiH dođe proruski igrač koji će nastaviti sa blokadama i ucjenama sve dok se ne prihvate njegovi zahtjevi za podjelu zemlje po ekskluzivno etničkim granicama kroz izmjene Izbornog zakona. Ne razumijem zašto Bećirović i Izetbegović bježe od toga. Očekujem da se izjasne”.

Kaže da bi vole da BiH jednog dana ima jednog predsjednika.

“To će jednoga dana i biti, vjerujem u to. Ti signali su pomalo i 'signali', s obzirom na to da i Komšić i Bećirović računaju sa biračkim tijelom građanske orijentacije, a koje se dijele na ta dva kandidata. Oni se na deklarativnom nivou slažu u većini stvari. Ipak, ogromna je razlika, Komšić se za ideju građanske države borio na političkom terenu, povlačio konkretne poteze koji nisu populistički, ali jesu hrabri. Najbitnije, korisni su za državu. Dva strateška državotvorna cilja, od DF-a definisana još 2018, realizovana su kroz sinhronizovano djelovanje u Predsjedništvu BiH i Parlamentu BiH. HDZ nije dobio Izborni zakon po etničkom modelu, a država BiH jeste dobila aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO”, naveo je.

Ukazuje i na nedavni ishod samita NATO-a u Madridu navodeći da je upravo Komšić insisitirao na tome da se Godišnji nacionalni program ( ANP) usvoji u Predsjedništvu BiH, što je i jednoglasno usvojeno i upućeno u sjedište NATO-a.

“Nakon ovoga dolazi do jačeg angažmana NATO-a. Dolaze nam britanski vojni stručnjaci, te se naredne skoro dvije sedmice održava zajednička vojna vježba američkih NATO partnera i OSBiH na vojnom poligonu na Manjači. Sve ove političke bitke je Komšić dobio i to je danas vidljivo svima. Nove članove Predsjedništva BiH biraće narod ove zemlje, a ne političke stranke. Pokazalo se da za državu izbor Komšića pravi prevagu”.

Povodom optužbi u medijima bliskim HDZ-u da je “radiklani zastupnik” Đonlagić pojašanjava da su ga nazvali bošnjačkim radikalom zato što se zovem Dženan.

“To je ista fašistička retorika koju koristi Zoran Milanović kada želi da njemačke zastupnike u Bundestagu uvjeri u svoje teze, dovodeći u pitanje političke stavove Adisa Ahmetovića i to samo zato što se tako zove, odgovarajući na optuižbe. To je fašizam i tu nema nikakve dalje diskusije. I dalje ću da se zalažem za koncept građanske države”.

Pred novim ustavom i svim zakonima ćemo zaštititi prava pojedinaca, građana. Kroz zaštićeno pravo pojedinca je zaštićeno i sve njegovo, uključujući i pravo da bude ili ne bude i dio nekog kolektiviteta, etničke grupe, naroda i sve drugo što svako želi da bude.

“Vidim BiH kao državu ravnopravnih građana”, istakao je Đonlagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...