POTRESNI SNIMCI IZ CENTRALNE UKRAJINE: Ruske zločinačke snage raketirale Vinicu, na desetine ubijenih, ranjenih i nestalih (FOTO, VIDEO)

Ukrajinska vojska saopćila je da su Vinicu, miran grad 200 kilometara jugozapadno od Kijeva, pogodile tri ruske krstareće rakete Kalibr ispaljene s neimenovane podmornice, a ukrajinske snage oborile su još dvije. 

  • Svijet

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 7

Ubijeno je najmanje 20 civila, a deseci su ranjeni u ruskom napadu krstarećim raketama koje su ispaljene iz podmornice na Crnom moru na grad Vinicu u centralnoj Ukrajini, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Videosnimke i fotografije iz grada, koji je daleko od prve crte fronta, snimile su gusti crni dim koji se izdiže iz nebodera nakon jednog od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada na civilni cilj od početka ruske invazije 24. februara. Među poginulima je troje djece, rekli su zvaničnici. Na jednoj fotografiji vide se dječja kolica i prekriveno tijelo pokraj njih. 

Ukrajinska vojska saopćila je da su Vinicu, miran grad 200 kilometara jugozapadno od Kijeva, pogodile tri ruske krstareće rakete Kalibr ispaljene s neimenovane podmornice, a ukrajinske snage oborile su još dvije. 

50 teško povrijeđenih, 15 nestalih

Policija je objavila da je među ranjenima oko 50 teško povrijeđenih i da se 15 osoba smatra nestalima. "Krstareći projektili pogodili su dva javna objekta, uništene su kuće, medicinski centar je uništen, automobili i tramvaji su gorjeli", rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Ovo je čin ruskog terora... do sada je umrlo 20 ljudi", rekao je Zelenskij u obraćanju na međunarodnoj konferenciji čiji je cilj procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane nije odmah komentiralo izvještaje iz Vinice. Ruski zločinački režim poriče da cilja civile i tvrdi da njezine snage nisu počinile ratne zločine.

Male nade za pronalazak preživjelih 

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar opisala je napad kao "još jedan dokaz genocida" na brifingu u Kijevu. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju na Twitteru da je počinila "još jedan ratni zločin".

Projektil je prijepodne pogodio parkiralište poslovnog bloka Juvelirnij na devet spratova, saopćila je Državna hitna služba. U udaru su oštećene obližnje stambene zgrade i izbio je veliki požar, dodaje se. Visoki zvaničnik regionalne hitne službe rekao je da se vjerovatno neće pronaći još preživjelih pod ruševinama u Vinici, koja je prije ruske invazije imala oko 370.000 stanovnika.

altLokacije ruskih ratnih zločina nad Ukrajincima i broj stradalih (Ilustracija: Daily Mail)

U Vinici trenutno vlada haotično stanje, a vatrogasci se bore sa požarima. Spasilački timovi tragaju za preživjelima. Jedan cijeli dio grada je pretvoren u zgariše. 

Pogledajte fotoreportažu sa mjesta zločina u Vinici: 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...