DOK ZRIJU RANKE JABUKE: Napravite desert o kojemu će svi pričati

Dok sazrijevaju rane sorte, predstavljamo vam sjajan recept za kolač od jabuka koji će oduševiti vaše ukućane.

  • Gastro

  • 17. Jul. 2022  

  • 0

Kolači od jabuka gotovo su nepogrešiv izbor, čak i kad su u pitanju kremasti kolači. Za ovaj kolač trebat će vam nešto više sastojaka i malo više vremena, no vrijedi svakog truda. Ukoliko vam dolaze gosti, svakako iskoristite ovaj recept!

Sastojci za biskvit:

7 jaja
200 g šećera
100 ml ulja
350 g jogurta
300 g brašna (pola meko, pola oštro)
50 g krušnih mrvica
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
sok i korica jednog limuna
3 žlice pekmeza od krušaka

Krema od jabuka:

1 kg slađih jabuka (gramatura očišćenih, naribanih)
sok jednog limuna
400 ml vode + 3 filtar vrećice vašeg omiljenog voćnog čaja
200 g šećera
1 vrećica praška za puding vanilija
1 vrećica praška za puding rum punč
1 paketić želatine
cimet i đumbir, po želji

Šlag-krema:

300 ml mlijeka
1 vrećica praška za puding rum punč
2 žumanjka
2 žlice šećera
500 ml vrhnja za šlag
100 g usitnjenog keksa

Za natapanje biskvita:

200 ml vode + 1 filtar vrećica vašeg omiljenog voćnog čaja
2 žlice meda
2 žlice šećera
2 žlice ruma

Priprema:

Izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaka i stavite ga na stranu. Pjenasto umutite žumanjak sa šećerom i pekmezom. Umiješajte jogurt i ulje te prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom. Potom umiješajte krušne mrvice i sok i koricu limuna te lagano kuhačom snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite na lim za pečenje i pecite na 170 stepeni oko pola sata.

Za preljev skuhajte čaj i umiješajte šećer, med i rum. Prelijte preko toplog biskvita.

Za kremu skuhajte čaj, i dok je mlak, umiješajte limunov sok. Ogulite i naribajte jabuke, prelijte ih čajem s limunovim sokom. Prebacite u zdjelu za kuhanje sa šećerom i začinima po želji, kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ukuhajte pudinge i u kremu umiješajte želatinu. Toplu kremu rasporedite preko biskvita.

Za šlag-kremu skuhajte puding sa žumanjkom i ohladite. Izmiksajte vrhnje za šlag, potom umiksajte puding-kremu i usitnjene kekse. Premažite preko ohlađene kreme od jabuka.

Dobro rashladite, najbolje je ostaviti preko noći.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...