Evropa
KAMO DALJE, LAJČAČE: Bivši visoki predstavnik u BiH neuspješan je na novoj dužnosti, baš kao i u BiH…
Prije 20 min0
Dok sazrijevaju rane sorte, predstavljamo vam sjajan recept za kolač od jabuka koji će oduševiti vaše ukućane.
Gastro
17. Jul. 2022
0
Kolači od jabuka gotovo su nepogrešiv izbor, čak i kad su u pitanju kremasti kolači. Za ovaj kolač trebat će vam nešto više sastojaka i malo više vremena, no vrijedi svakog truda. Ukoliko vam dolaze gosti, svakako iskoristite ovaj recept!
Sastojci za biskvit:
7 jaja
200 g šećera
100 ml ulja
350 g jogurta
300 g brašna (pola meko, pola oštro)
50 g krušnih mrvica
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
sok i korica jednog limuna
3 žlice pekmeza od krušaka
Krema od jabuka:
1 kg slađih jabuka (gramatura očišćenih, naribanih)
sok jednog limuna
400 ml vode + 3 filtar vrećice vašeg omiljenog voćnog čaja
200 g šećera
1 vrećica praška za puding vanilija
1 vrećica praška za puding rum punč
1 paketić želatine
cimet i đumbir, po želji
Šlag-krema:
300 ml mlijeka
1 vrećica praška za puding rum punč
2 žumanjka
2 žlice šećera
500 ml vrhnja za šlag
100 g usitnjenog keksa
Za natapanje biskvita:
200 ml vode + 1 filtar vrećica vašeg omiljenog voćnog čaja
2 žlice meda
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Priprema:
Izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaka i stavite ga na stranu. Pjenasto umutite žumanjak sa šećerom i pekmezom. Umiješajte jogurt i ulje te prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom. Potom umiješajte krušne mrvice i sok i koricu limuna te lagano kuhačom snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite na lim za pečenje i pecite na 170 stepeni oko pola sata.
Za preljev skuhajte čaj i umiješajte šećer, med i rum. Prelijte preko toplog biskvita.
Za kremu skuhajte čaj, i dok je mlak, umiješajte limunov sok. Ogulite i naribajte jabuke, prelijte ih čajem s limunovim sokom. Prebacite u zdjelu za kuhanje sa šećerom i začinima po želji, kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ukuhajte pudinge i u kremu umiješajte želatinu. Toplu kremu rasporedite preko biskvita.
Za šlag-kremu skuhajte puding sa žumanjkom i ohladite. Izmiksajte vrhnje za šlag, potom umiksajte puding-kremu i usitnjene kekse. Premažite preko ohlađene kreme od jabuka.
Dobro rashladite, najbolje je ostaviti preko noći.
Evropa
KAMO DALJE, LAJČAČE: Bivši visoki predstavnik u BiH neuspješan je na novoj dužnosti, baš kao i u BiH…
Prije 20 min0
Regija
HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA: Predsjednik Srbije tvrdi da ta zemlja ima najbolje borbene avione u regionu, ovo je prava istina…
Prije 26 min0
Svijet
SJAJNE VIJESTI ZA UKRAJINU: SAD dovršava dosad najveći pojedinačni paket pomoći, evo šta sve stiže...
Prije 41 min0
Jeste li znali
ZBOG JEDNE STVARI I DANAS GA MRZE U SRBIJI: Slavni vojskovođa bio je strah i trepet neprijatelja, učinio je ono što nikada nikome nije pošlo za rukom, ali…
Prije 51 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 23h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.