Kultura
ZASJEDALA VLADA KANTONA: Produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima tokom SFF-a do...
Prije 6 min0
Dok sazrijevaju rane sorte, predstavljamo vam sjajan recept za kolač od jabuka koji će oduševiti vaše ukućane.
Gastro
17. Jul. 2022
0
Kolači od jabuka gotovo su nepogrešiv izbor, čak i kad su u pitanju kremasti kolači. Za ovaj kolač trebat će vam nešto više sastojaka i malo više vremena, no vrijedi svakog truda. Ukoliko vam dolaze gosti, svakako iskoristite ovaj recept!
Sastojci za biskvit:
7 jaja
200 g šećera
100 ml ulja
350 g jogurta
300 g brašna (pola meko, pola oštro)
50 g krušnih mrvica
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
sok i korica jednog limuna
3 žlice pekmeza od krušaka
Krema od jabuka:
1 kg slađih jabuka (gramatura očišćenih, naribanih)
sok jednog limuna
400 ml vode + 3 filtar vrećice vašeg omiljenog voćnog čaja
200 g šećera
1 vrećica praška za puding vanilija
1 vrećica praška za puding rum punč
1 paketić želatine
cimet i đumbir, po želji
Šlag-krema:
300 ml mlijeka
1 vrećica praška za puding rum punč
2 žumanjka
2 žlice šećera
500 ml vrhnja za šlag
100 g usitnjenog keksa
Za natapanje biskvita:
200 ml vode + 1 filtar vrećica vašeg omiljenog voćnog čaja
2 žlice meda
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Priprema:
Izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaka i stavite ga na stranu. Pjenasto umutite žumanjak sa šećerom i pekmezom. Umiješajte jogurt i ulje te prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom. Potom umiješajte krušne mrvice i sok i koricu limuna te lagano kuhačom snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite na lim za pečenje i pecite na 170 stepeni oko pola sata.
Za preljev skuhajte čaj i umiješajte šećer, med i rum. Prelijte preko toplog biskvita.
Za kremu skuhajte čaj, i dok je mlak, umiješajte limunov sok. Ogulite i naribajte jabuke, prelijte ih čajem s limunovim sokom. Prebacite u zdjelu za kuhanje sa šećerom i začinima po želji, kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ukuhajte pudinge i u kremu umiješajte želatinu. Toplu kremu rasporedite preko biskvita.
Za šlag-kremu skuhajte puding sa žumanjkom i ohladite. Izmiksajte vrhnje za šlag, potom umiksajte puding-kremu i usitnjene kekse. Premažite preko ohlađene kreme od jabuka.
Dobro rashladite, najbolje je ostaviti preko noći.
Kultura
ZASJEDALA VLADA KANTONA: Produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima tokom SFF-a do...
Prije 6 min0
Show
"PROBALA SAM VIŠE PUTA...": Obožavatelj zaprosio JLo na koncertu, pjevačica mu duhovito odgovorila (VIDEO)
Prije 8 min0
Mini market
VUČIĆ IMA DIJAGNOZU, SAMO SE NE ZNA KOJU: Pustio u promet neispravnu dionicu, ljekari počinju...
Prije 22 min0
Evropa
ANALIZA OLEKSANDRA LEVČENKA: Kako je pasivnost EU dovela do približavanja Beograda Pekingu i Moskvi...
Prije 24 min0
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
POTROŠAČI SU REKLI SVOJE: Milka proglašena najprecjenjenijom čokoladom na svijetu
15. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
15. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.