Vijesti
BiH DOBILA JOŠ JEDNU STRANKU: U Zenici održana Skupština osnivača političke organizacije "POKRET"
Prije 17 min0
Dok sazrijevaju rane sorte, predstavljamo vam sjajan recept za kolač od jabuka koji će oduševiti vaše ukućane.
Gastro
17. Jul. 2022
0
Kolači od jabuka gotovo su nepogrešiv izbor, čak i kad su u pitanju kremasti kolači. Za ovaj kolač trebat će vam nešto više sastojaka i malo više vremena, no vrijedi svakog truda. Ukoliko vam dolaze gosti, svakako iskoristite ovaj recept!
Sastojci za biskvit:
7 jaja
200 g šećera
100 ml ulja
350 g jogurta
300 g brašna (pola meko, pola oštro)
50 g krušnih mrvica
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
sok i korica jednog limuna
3 žlice pekmeza od krušaka
Krema od jabuka:
1 kg slađih jabuka (gramatura očišćenih, naribanih)
sok jednog limuna
400 ml vode + 3 filtar vrećice vašeg omiljenog voćnog čaja
200 g šećera
1 vrećica praška za puding vanilija
1 vrećica praška za puding rum punč
1 paketić želatine
cimet i đumbir, po želji
Šlag-krema:
300 ml mlijeka
1 vrećica praška za puding rum punč
2 žumanjka
2 žlice šećera
500 ml vrhnja za šlag
100 g usitnjenog keksa
Za natapanje biskvita:
200 ml vode + 1 filtar vrećica vašeg omiljenog voćnog čaja
2 žlice meda
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Priprema:
Izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaka i stavite ga na stranu. Pjenasto umutite žumanjak sa šećerom i pekmezom. Umiješajte jogurt i ulje te prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom. Potom umiješajte krušne mrvice i sok i koricu limuna te lagano kuhačom snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite na lim za pečenje i pecite na 170 stepeni oko pola sata.
Za preljev skuhajte čaj i umiješajte šećer, med i rum. Prelijte preko toplog biskvita.
Za kremu skuhajte čaj, i dok je mlak, umiješajte limunov sok. Ogulite i naribajte jabuke, prelijte ih čajem s limunovim sokom. Prebacite u zdjelu za kuhanje sa šećerom i začinima po želji, kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ukuhajte pudinge i u kremu umiješajte želatinu. Toplu kremu rasporedite preko biskvita.
Za šlag-kremu skuhajte puding sa žumanjkom i ohladite. Izmiksajte vrhnje za šlag, potom umiksajte puding-kremu i usitnjene kekse. Premažite preko ohlađene kreme od jabuka.
Dobro rashladite, najbolje je ostaviti preko noći.
Vijesti
BiH DOBILA JOŠ JEDNU STRANKU: U Zenici održana Skupština osnivača političke organizacije "POKRET"
Prije 17 min0
Show
SEVERINA U "ARENI", SASVIM LIČNO: "Bila sam jedna od rijetkih majki koja nije smjela objaviti fotku svog sina, ali je odobrenje stiglo od najvažnije osobe" (VIDEO)
Prije 26 min0
Vijesti
HRVATSKI AIRSOFT SAVEZ UPUTIO PISMO PODRŠKE AIRSOFT SAVEZU FBiH: "Ne dopustite da neutemeljeni napadi umanje vaš entuzijazam i predanost ovom sportu!"
Prije 35 min0
Vijesti
ZAJEDNO, U ISTI GLAS: Predstavnici svih vjerskih zajednica osudili Dodikov šovinistički govor
Prije 38 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.