POSTIGNUT KOMPROMIS: Bugarska i Sjeverna Makedonija potpisale sporazum koji otvara put za pregovore o članstvu u EU

Skoplje postiglo kompromis s Bugarskom u dugotrajnom sporu

  • Regija

  • 17. Jul. 2022  17. Jul. 2022

  • 1

Članica Evropske Unije Bugarska i Sjeverna Makedonija potpisale su u nedjelju sporazum u Sofiji otvarajući put za pregovore o članstvu u Evropskoj Uniji za ovu balkansku državu i njezinog albanskog susjeda.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski objavio je u subotu da je Skoplje postiglo kompromis s Bugarskom u dugotrajnom sporu, što im omogućuje početak pregovora o članstvu, piše AFP.

Članica EU-a Bugarska donedavno je blokirala svaki napredak u takvim pregovorima zbog spora između zemalja oko jezičkih i historijskih pitanja.

Spor je također stajao na putu nastojanjima Albanije da se pridruži 27-članom bloku.

Prošlog mjeseca bugarski parlament pristao je povući svoj veto u zamjenu za garanciju EU-a da će Sjeverna Makedonija ispuniti određene zahtjeve u vezi sa spornim pitanjima.

Vlada u Sofiji je od 2020. blokirala put ka pregovorima o članstvu u EU zbog spora oko prava bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonija Bujar Osmani u nedjelju je pozdravio "historijsku priliku" na ceremoniji potpisivanja za njegovu zemlju da započne pregovore o članstvu u EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...