"KOALICIJA DRŽAVA" PORUČUJE: Međusobna optuživanja federalne i sarajevske kantonalne vlade su licemjerna - plin, hrana i gorivo moraju biti subvencionirani

Licemjerno je saopćenje sarajevske SDA koja poziva Vladu Kantona Sarajevo da subvencionira cijene gasa, a da pritom ‘zaboravi’ pozvati i Vladu FBiH da to isto učini za građane KS, ali i cijele FBiH.

  • Politika

  • 18. Jul. 2022  

  • 2

Građani u našoj zemlji od vlasti očekuju hitne odgovore na pitanja- hoće li biti plina na zimu i po kojim cijenama? Dokle će rasti cijene goriva, ogrjeva i životnih namirnica, te kolike su zalihe istih? I kakve konkretne mjere su vlade pripremile da bi ublažile efekte ovih poskupljenja, posebno prema socijalno najosjetljivijim kategorijama u našem društvu – poručili su iz Koalicije Država.

Međusobna politička prepucavanja vlasti sa nivoa FBiH i Kantona Sarajevo, te prebacivanje odgovornosti jednih na druge, bez ikakve vizije kako pomoći građanima u ovim izazovnim vremenima samo pokazuju da je mala ili nikakva razlika između dugogodišnjeg režima predvođenogNovalićem i današnje kantonalne vlasti u Sarajevu, koja se svojim odnosom i djelima prema važnim pitanjima pokazala kao lažna alternativa, bez sposobnosti i kapaciteta da ljudima u BiH ponudi pravu promjenu koju narod dugo traži.

Licemjerno je saopćenje sarajevske SDA koja poziva Vladu Kantona Sarajevo da subvencionira cijene gasa, a da pritom ‘zaboravi’ pozvati i Vladu FBiH da to isto učini za građane KS, ali i cijele FBiH.

Isto toliko je licemjerno od čelnika sarajevske Trojke populistički putem društvenih mreža, odgovarajući na to saopćenje, pozivati ‘nekoga da podsjeti SDA da je na čelu Vlade FBiH njihov kadar’. Da je dobronamjeran u tom pozivu, čelnik najveće stranke iz sarajevske Trojke je mogao zamoliti svog istaknutog člana, ministra Čamparu, koji sjedi u istoj Vladu sa tim Novalićem da mu to prenese.

Ali, iz svega je nažalost vidljivo da niti jedni, niti drugi, nemaju vizije niti znanja kako da vode kanton, Federaciju i državu BiH u ovim kriznim vremenima.

U situaciji kad su i jedni i drugi od građana samo u prve pola godine uzele preko milijardu KM prihoda, najmanje što bi građani trebali očekivati da im dio istih sredstava koje su oni lično uplatili, vrate kroz usvajanje odluke o ograničavanju marže na gorivo, te programe podrške i subvencioniranja cijena energenata, osnovnih životnih namirnica, školskog prevoza, udžbenika, đačkih obroka i lijekova.

Koalicija Država je od početka ove godine više puta tražila da vlade urade rebalanse i transparentno utvrde ove mjere. Samo tako će federalna, ali i svaka kantonalna vlada pokazati da je bolja i drugačija od onih drugih koje kritikuju i napadaju, radi svojih sitnih političkih poena, a preko leđa građana, od kojih mnogi žive na rubu siromaštva. Zato, ili moraju preuzeti odgovornost i jedni i drugi i nešto kontektno uraditi za ljude, odstupiti ako ne znaju to uraditi ili jednostavno zašutiti. Jer, najmanje šta bi u tom slučaju mogli uraditi za građane je da ih medijski ne truju međusobnim optuživanjima i svađama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...