ALMA ČOLO POSLALA UMIRUJUĆU PORUKU ZA SVOJE STARE KADROVE: "SDA će se pobrinuti za Džaferovića, Softića, Osmanovića…"

“Kompromisni prijedlog o izbornom sporu dobio je saglasnost krajem marta od glavne hrvatske stranke i dvije od tri bošnjačke stranke koje su učestvovale u pregovorima, ali jedna bošnjačka stranka (SDA) nije pristala”, navodi se u izvještaju. Predsjednik stranke SBB Fahrudin Rradončić rekao je da to nije tačno, već je urađen u koordinaciji sa SDA?

  • Mini market

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 1

U susret izborima u oktobru, o pripremama i aktuelnoj političkoj situaciji, te posljednjim odlukama Ustavnog suda BiH razgovarali smo sa Almom Čolo, zastupnicom SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Čolo je istakla da su pripreme za izbore u SDA u punom jeku. Liste su predali CIK-u i pripremaju sve platforme na svim nivoima vlasti. Na tim listama se ne nalaze Šefik Džaferović, Adil Osmanović i Safet Softić.

“Vjerovatno će se stranka pobrinuti o svakom kvalitetnom kadru, ukoliko uđemo u strukture vlasti, što očekujemo, za takve ljude će biti mjesta na adekvatnim pozicijama”, kaže Čolo.

Istakla je da je svjesna da u SDA ima i lošijih kadrova i korumpiranih, ali da je to velika stranka koja je pokazala kako se bori za državu i njene institucije, posebno u posljednjem periodu kada je NSRS usvojio niz zaključaka u cilju prenošenja nadloženosti sa države na entitet.

“Mislimo da vodimo istrajnu politiku kada je u pitanju borba za državu i njene institucije. To smo pokazali u proteklom periodu posebno odlukama NSRS kojima su povrijedili ustavni poredak BiH. Ni jedna politička partija osim SDA nije osporavala akte NSRS, pravni tim kojim rukovodim dobija te sporove, i posljednju odluku o neprimjenjivanju Zakona o negiranju genocida u RS smo mi radili”, kaže Čolo.

“Nismo povećali plate”

Komentarisala je i povećanje koeficijenata na plaće usvajanjem novog budžeta. Reakcije građana su bile negativne.

“Nismo povećali plate. Moja prošla plata je bila kao i prethodna. Vijeće ministara je donijelo odluku da poveća osnovicu i to su uradili vraćajući se na osnovicu iz 2008. godine. Tad je smanjena zbog ekonosmke situacije. Pitali smo da li je moguće napraviti diferenciranu osnovicu, rečeno nam je da je diskriminacija i da se to rješava Zakonom o platama. Naš je prijedlog da se smanji koeficijent, a mi nismo znali da se u budžetu mijenjaju koeficijenti. Niko ne bi sebi to napravio u vrijeme izbora smišljeno i namjerno. To je bila hitna procedura, to smo usvojili u jednom danu. 27.7. je nova sjednica, raspravljaće se o Zakonu o platama. Damir Arnaut je predložio amandman na Ustav da se plaće ne mogu povećavati dok traje mandat, pa ćemo vidjeti. Sve ćemo uraditi da se te velike plate ne isplate”, kaže Čolo.

Pregovori o izmjeni Izbornog zakona propali

Izborni pregovori su propali. U međuvremenu je Nevladina organizacija pod nazivom Međunarodna krizna grupa (ICG) sa sjedištem u Briselu objavila 7. jula opširan izvještaj o Zapadnom Balkanu.

“Kompromisni prijedlog o izbornom sporu dobio je saglasnost krajem marta od glavne hrvatske stranke i dvije od tri bošnjačke stranke koje su učestvovale u pregovorima, ali jedna bošnjačka stranka (SDA) nije pristala”, navodi se u izvještaju. Predsjednik stranke SBB Fahrudin Rradončić rekao je da to nije tačno, već je urađen u koordinaciji sa SDA?

“Mislim da ni SBB i NiP nisu definitvno podržali tu verziju Izbornog zakona i nisu se jasno izjasnili da prihvataju ono što je predloženo”, kaže Čolo.

“Negiranje gonocida svedeno na minimum”

Ustavni sud stavio je zakon RS o nepoštivanju “Inzkovog zakona” van snage, no za Milorada Dodika to, kako on kaže, ne važi? Na pitanje hoće li Dodik ovakvom retorikom kojom nastavlja biti nagrađen glasovima birača ili dodatno kaženjen nekim međunarodnim sankcijama, Čolo kaže:

“Optužnica i istraga nema, ali je negiranje gonocida sveden na minimum”.

“Osuđujem komentare KO SDA”

KO SDA Sarajevo napisao je nedavno da “Konaković i Forto nemaju šta tražiti među porodicama žrtava genocida i bošnjačkim povratnicima u RS-u. Njih ne zanima istina o genocidu, već glasovi. Forto nije u stanju proučiti Fatihu i iskazati poštovanje prema žrtvama, ubijanim zbog njihovog vjerskog identiteta”.

Na ovo saopćenje regirao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekavši da su svi dobrodošli u Srebrenicu.

“Osuđujem takve komentare. Samo majke Srebrenice imaju pravo da kažu ko može doći. Moramo se sjećati Srebrenice. Vi svaki put pratite komeoraciju i to što dole doživite ne možete dožvijeti gledajući na televizjiji”, kaže Čolo.

Za kraj je kazala kako podržava odluku Gradskog vijeća Grada Mostara da izmjene nazive ulica po ustaškim ideolozima i da podržava takvu inicijativu da se sporni nazivi ulica promijene i u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...