RUSKI ENERGETSKI GIGANT PRONAŠAO IZGOVOR: Gazprom aktivirao klauzulu o ‘višoj sili‘ da ne bi morao plaćati odštetu zbog smanjene isporuke plina

Gazprom je prošle srijede upozorio da ne može jamčiti sigurno poslovanje ključnog dijela plinovoda Sjeverni tok 1 kojim doprema plin u Njemačku budući da nije siguran hoće li mu biti vraćena turbina poslana Siemensu radi servisa.

  • Ekonomija

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 0

Ruski dobavljač plina Gazprom proglasio je ‘višu silu‘ u obrazloženju smanjenih isporuka plina najmanje jednom velikom klijentu u Europi od sredine juna, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Gazprom je prošle srijede upozorio da ne može jamčiti sigurno poslovanje ključnog dijela plinovoda Sjeverni tok 1 kojim doprema plin u Njemačku budući da nije siguran hoće li mu biti vraćena turbina poslana Siemensu radi servisa.

Ruska kompanija smanjila je sredinom juna isporuke plina Njemačkoj za 60 posto zbog, kako su naveli, kašnjenja turbine sa servisa. Siemens je turbinu poslao u tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Prošlog četvrtka Gazprom je aktivirao klauzulu o ‘višoj sili‘ kako bi se zaštitio od plaćanja odštete za smanjene isporuke pojedinim klijentima u Europi od 14. juna, tvrdeći da ugovorne obaveze nije ispunio zbog "izvanrednih" okolnosti, prema dokumentu od 14. jula.

To znači da Gazprom ne mora plaćati naknadu za smanjenu isporuku plina.

Prema izvoru iz trgovačkih krugova koji je želio ostati neimenovan, pismo se odnosi na smanjene pošiljke plinovodom Sjeverni tok 1, glavnim opskrbnim pravcem prema Njemačkoj.

U Gazpromu nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju objavu ‘više sile‘.

Zapad sada nestrpljivo iščekuje hoće li Gazprom otvoriti plinsku pipu, primjećuje Reuters.

Kanada je u međuvremenu odobrila otpremu turbine u Njemačku i ruski list Kommersant izvijestio je da je u ponedjeljak stigla. Plinovod je pak 11. jula zatvoren na 10 dana radi redovnog održavanja i trebao bi biti otvoren krajem ovog tjedna.

Austrijska naftna i plinska skupina OMV objavila je u ponedjeljak kako očekuje nastavak isporuka plina iz Rusije preko plinovoda Sjeverni tok 1 kako je planirano.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...