ŽESTOKA REAKCIJA IZ SDA: "Prijedlog OHR-a protivan Ustavu FBiH!"

„Izbori će biti održani u oktobru, tako da se ta tema treba ostaviti nakon što oni budu okončani“, dodao je Osmanović.

  • Politika

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 4

U Uredu visokog predstavnika (OHR) već danima traju konsultacije o promjeni izbornog zakona, ali na način da interveniše prvi čovjek te institucije Christian Schmidt.

Kako javlja Istraga.ba za sada nema konsenzusa među članicama PIC-a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Jedan od modela koji se razmatra je to da se uvede cenzus, odnosno da određeni kanton može dati delegate u Dom naroda FBiH iz reda konstitutivnih naroda kojih u tom kantonu ima u određenom procentu.

Ovakav prijedlog je protivan Ustavu FBiH ističe za Patriju zastupnik Adil Osmanović.

„U Ustavu FBiH stoji da se bira u Dom naroda FBiH predstavnik naroda ako je izabran. Dakle, mora se voditi računa o tome šta je ustavno, nije samo potrebno izmijeniti Izborni zakon, već i ustav“, ističe Osmanović.

On pojašnjava da je u ovom trenutku kontraproduktivno razmatrati izmjene Izbornog zakona, jer su izbori raspisani.

„Izbori će biti održani u oktobru, tako da se ta tema treba ostaviti nakon što oni budu okončani“, dodao je Osmanović.

OHR razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. To podrazumijeva nametanje “tehničkih” pitanja u Izborni zakon, te ispunjavanje HDZ-ovog zahtjeva koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda FBiH .

Također, prema pisanjima medija bliskih HDZ-u jasno je vidljivo da predložena rješenja koja bi eventualno bila nametnuta idu u prilog  HDZ-ovim ranijim zahtjevima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...