TRASA KORIDORA Vc U MOSTARU: Javni interesi iznad pojedinačnih

Nakon što je Kantonalni sud u Mostaru u junu donio pravosnažnu presudu kojom je ukinuo prvostepenu, odnosno presudu mostarskog Općinskog suda kojom je maltene bila blokirana dalja izgradnja Koridora Vc na dijelu Mostar jug, uslijedile su reakcije pojedinaca koji su izgubili tužbu protiv Federacije BiH. Nura Štajn, jedna od pet onih koji su potpisali tužbu, bila je više no jasna: “Ne dam i gotovo!“

  • Društvo

  • 20. Jul. 2022  

  • 0

Kantonalni sud je jasan: javni interes je uvijek iznad pojedinačnog! Uz to, u presudi se navodi i da su “odluke donesene u javnom interes obavezujuće za sva lica na koja se odnose, te su ih dužni poštovati i pojedinci koji nisu saglasni sa istima“. Sud navodi i da “iz mnoštva zapisnika Službe za nekretnine Grada Mostara, kao i dosta rješenja o eksproprijaciji uloženih u spis, proizilazi da je više desetina lica srpske nacionalnosti iz povratničkog naselja Ortiješ sa predmetnog područja prihvatilo Odluku Vlade Federacije od 12.12.2018. godine, odnosno saglasili se sa ekspriprijacijom svojih nekretnina“

Nakon što je Kantonalni sud u Mostaru u junu donio pravosnažnu presudu kojom je ukinuo prvostepenu, odnosno presudu mostarskog Općinskog suda kojom je maltene bila blokirana dalja izgradnja Koridora Vc na dijelu Mostar jug, uslijedile su reakcije pojedinaca koji su izgubili tužbu protiv Federacije BiH. Nura Štajn, jedna od pet onih koji su potpisali tužbu, bila je više no jasna: “Ne dam i gotovo!“

Zanimljivo je da trasa Koridora Vc upravo na ovom mostarskom dijelu već dugo izaziva veliko interesiranje određenih medija koji se, kako tvrde, zalažu za ljudska prava pojedinaca koji se protive trasi predviđenoj Prostornim planom koji je usvojio Parlament Federacije a Vlada i Autoceste FBiH u skladu s tim nastavile njegovu realizaciju. U ime odbrane prava tih pet pojedinaca dezavuira se kompletna javnost pričama o tome kako će trasa uništiti plodno obradivo zemljište kod Mostara i kako se time ugrožava egzistencija mnogima.

Pri tome se, očito ne slučajno, uopće ne spominje da je na eksproprijaciju zemljišta već pristala velika većina lokalnog stanovništva koja je to naplatila od Autocesta, dobivenim novcem najčešće kupujući nova imanja u neposrednoj blizini. Do sad je na eksproprijaciju u ovom dijelu BiH potrošeno preko 20 miliona KM. Zaboravlja se i da se radi o projektu koji je od značaja za cijelu državu i sve građana i koji ima veliku važnost i za region i za Jugoistočnu Evropu. A prešućuje se i kakve će sve koristi imati lokalna zajednica prolaskom Koridora, uz izgradnju kompletne infrastrukture, kao i da su ispoštovani svi ekološki preduslovi kako bi se zaštitile Buna i Bunica što potvrđuju projekti i studije izrađeni zajedno s međunarodnim predstavnicima.

I dok su argumenti koji se najčešće čuju u javnosti ekonomski, egzistencijalni i oni vezani za ljudska prava (povratnika) zanimljivo da niko ne navodi “dokaze“ koji su korišteni u tužbi i koji se decidno navode u prvostepenoj presudi. Naime, prema tvrdnjama pojedinaca koji su tužili Federaciju, a koje je Sud saslušao, uz diskriminaciju (prema tužbi nad povratnicima Srbima dok su ostali kolateralna šteta, ), za koju su optuživali Federaciju, tvrdili su da se radi o političkoj trasi kojom se crta linija nekadašnje Herceg-Bosne, odnosno uspostavljaju konture trećeg entiteta. U presudi nije ni jednom riječju spomenuto da se radi o projektu koji je od najvećeg javnog interesa, o čemu smo pisali ranije.

Ilustrativan primjer medijskih izvještavanja u kojima se u ime interesa pojedinaca prešućuju argumenti koji su u općem javnom interesu, nažalost je i nedavni prilog BHT-a u kome  neupućeni novinar očito ne zna ništa o Koridoru niti je pročitao presudu ili bilo koji drugi dokument. Tako on u uvodu priloga tvrdi da se radi o trasi koja bi ugrozila egzistenciju građana u tom dijelu Mostara, pozivajući se na neimenovane izvore, odnosno većinu stanovništva, kojih naravno nema u prilogu, osim izjave Nure Štajn.  

U tom prilogu je izjava i Amne Popovac, koja se u prilogu najavljuje i potpisuje kao (ekološka) aktivistkinja iz Mostara, a koja je bila jedan od svjedoka onih koji su pokrenuli tužbu, u kojoj je najavila je žalbu Vrhovnom sudu Federacije, te da “ćemo ići sve do Strasbourga“, naglašavajući: “Mi smo osim ovog slučaja pokrenuli još nekoliko slučajeva. Javili smo se ombdusmenu za ljudska prava u BiH i evropskom ombdusmenu.“ S obzirom da je Popovac na suđenju svjedočila o pravima povratnika kao neko ko je nekad radio za međunarodnu organizaciju angažiranu na toj problematici, nije jasno u čije ime govori, osim što je očito da je (zainteresirana) strana u postupku. Također nije jasno ni zašto je u prilogu najavljena kao neko ko se bori za ekologiju i zaštitu Bune i Bunice kad Koridor ničim ne ugrožava ni Bunu ni Bunicu, niti se o tome uopće govori u tužbama, odnosno ne postoji tužba da Koridor Vc ekološki na bilo koji način ugrožava Bunu i Bunicu. Zanimljivo je da nikad niko iz ekoloških udruženja nije reagirao protiv vlasnika vikendica i vila izgrađenih na samim obalama Bune koji su svoje kanalizacije povezali s Bunom. Ili su o tome urađene ekološke studije?

No, novinar BHT-a ne pozivajući se ni na kakve dokaze u nastavku kaže da se radi o borbi za “goli život“ tvrdeći da su mu to rekli neki mještani. Ti “mještani“ možda sebi mogu dozvoliti da pričaju neistine, jer imaju svoje interese, međutim, on kako novinar državnog javnog servisa morao bi biti puno bolje upućen u ono o čemu govori i morao bi za to imati dokaze. No, njegovo neznanje pokazuje i zaključak priloga u kome tvrdi kako će trebati još dosta vremena za približavanje stavova suprotstavljenih strana, kako će pravna bitka još dugo trajati, te kako niko od nadležnih još nije odgovorio čija je zamisao uništiti obradive površine u Mostaru.

Presuda Kantonalnog suda, koja je pravosnažna i ne odlaže izvršenje bez obzira na dalje poteze na koje se odluči nekoliko pojedinaca koje je tužilo Federaciju i izgubilo, utvrdila je da Parlament i Vlada Federacije BiH nisu prekoračili nadležnosti prilikom donošenja Prostornog plana, kao i da nisu počinili diskriminaciju za šta su bili tuženi. Uostalom Kantonalni sud u Mostaru utvrdio je da Općinski sud uopće nije ni bio nadležan za postupanje tužbe za diskriminaciju jer je to u nadležnosti Ustavnog suda FBiH.

Podsjetimo i da se radi o projektu od općeg interesa od koga će cijela država i građani imati koristi. I na kraju, ponovimo, niko egzistencijalno ne ugrožava ove pojedince niti otima njihovu zemlju, jer im je imovina plaćena toliko da su bez ikakvih problema mogli kupiti druga imanja kao i ostala većina koja je prihvatila eksproprijaciju. Ili iza ove grupe stoje neki drugi interesi i pojedinci? Jer, u svojoj presudi Kantonalni sud je bio više no jasan: javni interes je uvijek iznad pojedinačnog!

Uz to, u presudi se navodi i da su “odluke donesene u javnom interes obavezujuće za sva lica na koja se odnose, te su ih dužni poštovati i pojedinci koji nisu saglasni sa istima“. Sud navodi i da “iz mnoštva zapisnika Službe za nekretnine Grada Mostara, kao i dosta rješenja o eksproprijaciji uloženih u spis, proizilazi da je više desetina lica srpske nacionalnosti iz povratničkog naselja Ortiješ sa predmetnog područja prihvatilo Odluku Vlade Federacije od 12.12.2018. godine, odnosno saglasili se sa ekspriprijacijom svojih nekretnina i sporazumno sa organom uprave utvrdili naknadu za esksproprisane nekretnine.“ Presudom se potvrđuje sve ono na šta smo ukazivali u našim tekstovima. I nakon ovoga slijedi raspisivanje javnog poziva i nastavak gradnje Koridora Vc.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...