UPUTILI POZIV ZA REVAKCINACIJOM: U Japanu rekordan broj novozaraženih koronavirusom

Od 47 provincija u zemlji, 35 je prijavilo rekordno visok broj novozaraženih. Porast broja novozaraženih najviše se pripisuje BA.5 podvarijanti omikrona koja se širi zemljom.

  • Svijet

  • 21. Jul. 2022  

  • 0

Japan je u četvrtak registrovao rekordan broj novozaraženih koronavirusom i pozvao građane da se revakcinišu kako bi zaustavili dalje širenje smrtonosne bolesti.

Prema analizi podataka Kyodo Newsa sa sjedištem u Tokiju, zemlja od 127 miliona ljudi u četvrtak je prijavila više od 180.000 slučajeva koronavirusa - što je rekord od izbijanja pandemije krajem 2019.

Japanski ministar zdravlja Shigeyuki Goto rekao je da bi se u novom valu mogao znatno povećati broj pacijenata sa teškim simptomima i uticati na sistem zdravstvene zaštite.

Od 47 provincija u zemlji, 35 je prijavilo rekordno visok broj novozaraženih. Porast broja novozaraženih najviše se pripisuje BA.5 podvarijanti omikrona koja se širi zemljom.

Japan je dan ranije prijavio 152.536 slučajeva novozaraženih u 30 provincija.

Hirokazu Matsuno, glasnogovornik japanske vlade, rekao je da "postoji potreba da se s maksimalnim oprezom posmatra uticaj na medicinski sistem".

Matsuno je, međutim, odbacio svaku mogućnost uvođenja ograničenja kretanja ljudi.

U Japanu je od početka izbijanja pandemije krajem 2019. zaraženo 10,7 miliona osoba, od kojih je 31.697 preminulo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...