PLENKOVIĆ O POTEZU VISOKOG PREDSTAVNIKA: “Schmidthov cilj je bar donekle popraviti što se može..."

(...) i da Hrvati nakon izbora budu u mogućnosti sudjelovati u vlasti na način da to budu legitimni predstavnici u vlasti."

  • Regija

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 4

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona u BiH koje planira provesti visoki predstavnik u u BiH.

Plenković kaže i kako su se pregovori oko Izbornog zakona u BiH vodili dvije godine i nisu doveli do konačnog rezultata.

“Schmidthov cilj je bar donekle popraviti što se može i da Hrvati nakon izbora budu u mogućnosti sudjelovati u vlasti na način da to budu legitimni predstavnici u vlasti”, kazao je Plenković.

Dodao je da je ovo prvi korak prema cjelovitoj ustavnoj reformi u BiH.

“Imamo situaciju da je jedan narod opravdano nezadovljan jer mu drugi biraju predstavnike. Ako hrvatskog predstavnika od zadnjih 20 godina 16 godina biraju oni koji nisu Hrvati, onda je to izigravanje Dejtona i to nije uredu. Ovo što Schmidt sada nastoji napraviti je da se to bar djelomično spriječi”, naglasio je Plenković, prenosi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...