NIKŠIĆ PISAO PARTIJI EVROPSKIH SOCIJALISTA: "Spriječite nametanje nedemokratskih rješenja u BiH"

"Dragi prijatelji,Obraćam vam se ovim putem pozivom na hitno djelovanje i sprečavanje nametanja nedemokratskih rješenja od strane visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, g. Christiana Schmidta."

  • Politika

  • 23. Jul. 2022  

  • 1

Povodom najavljene odluke visokog predstavnika u vezi sa izbornim procesom u Bosni i Hercegovini, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, obratio se Partiji evropskih socijalista, grupaciji socijaldemokratskih zastupnika u Evropskom parlamentu, SPD-u Njemačke, te Laburističkoj partiji Velike Britanije pismom sljedećeg sadržaja:

Nikšićevo pismo prenosimo u cijelosti: 

"Dragi prijatelji,

Obraćam vam se ovim putem pozivom na hitno djelovanje i sprečavanje nametanja nedemokratskih rješenja od strane visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, g. Christiana Schmidta. Kako smo upoznati, namjera visokog predstavnika je da nametne odluku kojom bi se u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mogli birati predstavnici konstitutivnih naroda samo iz onih sredina odnosno kantona u kojim je taj narod zastupljen sa više od 3% u odnosu na ukupni broj pripadnika datog naroda.

Ovakvom odlukom nagradile bi se nacionalističke, rasističke političke opcije koje promiču politiku  etnički čistih teritorija, priječe povratak građana, provode diskriminaciju i zagovaraju etnički ekskluzivizam. Nagrađene bi bile politike koje aktivno krše Aneks 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum), kojim je zagarantovan povratak svih na svoje i osiguranje posebnog statusa za povratnike. Tako, umjesto da štiti provođenje Dejtonskog sporazuma, što mu je temeljna zadaća, ovakvom odlukom visoki predstavnik bi praktično poticao i nagradio one koji ga dokazano krše priječenjem povratka prijeratnog stanovništva u većem procentu.

Direktno bi bila nagrađena politička opcija čiji dužnosnici su sankcionisani od strane administracije SAD-a i uvršteni na crnu listu zbog blokiranja uspostave vlasti u entitetu Federacija BiH. Ova politička opcija, HDZ BiH, bi imala faktički zagarantovanu kontrolu nad Domom naroda FBiH, u kojem bi gotovo  ekskluzivno bili pripadnici ove stranke i njenih satelita. Kao ilustraciju, dozvolite da navedemo činjenicu da ova politička opcija u pravilu dobija između 100.000 do 150.000 glasova. Stranke okupljene kao ujedinjena opozicija u Federaciji BiH, imaju okvirni izborni kapacitet od preko 500.000 glasova. Prema predloženom rješenju g. Schmidta, HDZ BiH bi sa svojih 100 – 150.000 glasova imao zagarantovanu poziciju moći i kontrole procesa formiranja vlasti, dok aktuelni opozicioni blok niti sa svojih preko 500.000 glasova ne bi imao nikakve garancije niti približno jednake kapacitete u Domu naroda FBiH.

Ovakva praksa je nezapamćena i neprihvatljiva u demokratskom svijetu, gdje je jednaka vrijednost glasa temelj demokratskih procesa i temeljni kriterij kojim se mjeri jednakopravnost građana u izbornom procesu.
Naglašavam da bi potencijalnim nametanjem spomenute odluke, visoki predstavnik direktno prekršio niz presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima koje su građani Bosne i Hercegovine pokretali zbog diksriminacije u izbornom procesu. Tu prvenstveno mislimo na presude u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav. Svaka od navedenih presuda naglašava obavezu osiguranja jednakih prava za sve građane, odnosno širenje obuhvata prava na one koji su oštećeni i onemogućeni da se kandidiuju za određene pozicije zbog svog identiteta, uključujući pozicije u domovima naroda.

Potpuno je nevažno uskraćuje li se temeljno demokratsko pravo za 5%, 3%, 1% građana ili čak za jednog jedinog građanina. Procenti su nebitni. Bitna je namjera da se pravo pojedinca ograniči ili oduzme na osnovu njegove etničke pripadnosti što dokazuje diskriminatornu i antidemokratsku namjeru. Protivno ovakvim presudama, najavljenom odlukom visokog predstavnika iz prava se dodatno isključuje značajan broj stanovnika Federacije Bosne i Hercgovine, odnosno drastično im se umanjuju prava i mogućnosti izbora na pozicije u Domu naroda FBiH. Podsjećam da je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama nadređena svakom drugom pravu, odnosno domaćem pravnom aktu, uključujući ostale ustavne odredbe.

O štetnoj, antievropskoj i antidemokratskoj prirodi predviđene odluke mogao bih puno pisati, ali vjerujem da su i iznad navedeni dovoljni da uvidite njenu pogubnost po bosanskohercegovačko društvo, kao multietničko društvo bogatstva različitosti. Mi u SDP-u BiH smo uvijek sa ponosom isticali da se posebno ponosimo činjenicom da za naše kandidate različitih etničkih pripadnosti građani glasaju i daju im povjerenje neovisno o njihovom etničkom identitetu. To je za nas najbolji dokaz da su građani spremni prevazići etničke podjele i birati najbolje kandidate prema njihovim referencama, a ne prema njihovom imenu. OHR takvim glasačima želi poručiti da griješe i da trebaju glasati za pripadnike naroda iz kojeg sami dolaze. Mi smatramo da se tako urušava temeljna vrednota Evropske unije i princip da građani mogu biti birani neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, a ne zahvaljujući
njoj. 

Veliki borac za ljudska prava Martin Luther King je rekao da je nepravda bilo gdje prijetnja pravdi svugdje. Ukoliko Evropska unija i međunarodna zajednica odustanu od principa jednakosti u pluralnosti u Bosni i Hercegovini, nije pitanje hoće li, nego kada će se pokrenuti pitanje prava na izbor pripadnika manjinskih grupa npr. na poziciju gradonačelnika Londona, predsjednika SAD-a, zastupnika, ministra...Ne dozvolite da takva pitanja dođu na dnevni red, spriječite ih u korijenu, jer imate moć da to učinite u kolijevci mulitetničnosti, Bosni i Hercegovini".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...