ERDOGAN KRITIKOVAO GRČKU: Optužio ih da krše STOGODIŠNJI SPORAZUM dvije zemlje

Erdogan je optužio Atinu za ugrožavanje prava muslimanske manjine u Trakiji

  • Evropa

  • 24. Jul. 2022  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je danas Grčku zbog navodnog kršenja Lozanskog sporazuma, koji je skoro čitav vijek regulisao odnose između dvije zemlje.

U saopštenju objavljenom na 99. godišnjicu Lozanskog sporazuma, Erdogan je optužio Atinu za ugrožavanje prava muslimanske manjine u Trakiji, u kojoj muslimani, uglavnom etnički Turci, Romi i Pomaci koji govore bugarski čine oko 32 posto stanovništva.

"Uslovi definisani u Lozanskom sporazumu, posebno oni koji se odnose na prava turske manjine, ignorišu se ili namjerno krše. Naša zemlja ne može da prihvati takvu situaciju koja je nespojiva sa dobrosusjedskim odnosima i voljom da se sporazum sprovodi", rekao je turski lider, prenosi AP.

Lozanski sporazum potpisala je 1923. godine nova Republika Turska u namjeri da riješi sporove sa saveznicima, ukljucujući i spor koji je imala sa Grčkom poslije Prvog svetskog rata i Turskog rata za nezavisnost.

Lozanskim sporazumom su također propisani uslovi grčkim vlastima kako da upravljaju ostrvima u Egejskom moru koja se nalaze u blizini turske obale.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...