OTVORENO PISMO PREMIJERU KANADE JUSTINU TRUDEAUU: "Zaustavite diskriminatorski plan Schmidta..."

Visoki predstavnik u BiH na ovakav način vrši direktan napad na demokratski sistem BiH. Nedopustive su izmjene izbornog zakona tokom izbornog procesa.

  • Društvo

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 1

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa organizacijama i zajednicama Bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi poslao je pismo premijeru Kanade Justinu Trudeauu.

U pismu se izražava snažno protivljenje i oštra osuda bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi diskriminatorskog plana za izbornu reformu Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Bosanskohercegovačka dijaspora koja je u najvećem djelu protjerana iz svoje domovine kao posljedica agresija i genocida i koja je našla utočište u demokratskoj Kanadi,  izražava svoje odlučno protivljenje predstojećim odlukama Visokog predstavnika u BiH u vezi s izbornom reformom i funkcionalnošću Federacije BiH. Izuzetno zabrinuti građani BiH koji žive u Kanadi najoštrije osuđuju i potpuno odbacuju diskriminatorni plan kojim bi etničke grupe i druge, koje čine manje od 3% stanovništva u određenom kantonu, isključile iz učešća u izbornom procesu od kandidiranja, bez obzira na nivo popisa. Smatramo da na ovakav način Visoki predstavnik u BiH opasno krši odluke Evropskog suda za ljudska prava. Takvu odluku Visokog predstavnika u BiH građani BiH koji žive u Kanadi smatraju izdajom demokratskih vrijednosti i direktnim udarom na državu BiH. Istvremeno takva odluka je i izdaja i najbitnijih demokratskih vrijednosti kanadske države. Zbog takve izdaje osnovnih principa bosanskohercegovačke i kanadske demokratije, Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju ne treba podržati navedene diskriminatorske odredbe koje nikada ne želi vidjeti u svojoj vlastitoj državi.

Visoki predstavnik u BiH na ovakav način vrši direktan napad na demokratski sistem BiH. Nedopustive su izmjene izbornog zakona tokom izbornog procesa. Ovakve slučajeve nikada ne možete vidjeti u Kanadi. 

Kanada podržava teritorijalni integritet, suverenitet i državno-pravni subjektivitet BiH. Kanada je jednoglasno usvijenim rezolucijama u Parlamentu priznala genocid u Srebrenici. Vi ste u govoru povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici iznijeli jasan stav Kanade u pogledu države BiH. Kanada podržava i evroatlansku put BiH.

Diskriminatorski plan Visokog predstavnika je finalna legalizacija genocida u BiH. Ovaj anticivilizacijski plan šalje poruku da se agresija i genocid isplate i potpuno zaustavlja evroatlanske integracije BiH, te potpuno ruši kanadske demokratske vrijednosti.

Neprihvatljivo je da principi građanske demokratije vrijede u Kanadi, a da istovremeno Visoki predstavnik u BiH predlaže izmjene Izbornog zakona kojima se u BiH cementiraju etničke podjele.

Zahtijevamo od Vas, Kanadskog parlamenta i Vlade da odmah zaustavite Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta od narušavanja kanadskih, evropskih i demokratskih principa u BiH putem anticivilizacijskih predloženih izmjena izbornog zakona.

Izražavamo našu punu podršku zakazanim i budućim javnim protestima u BiH kao izraz našeg protivljenja predstojećim antidemokratskim odlukama Visokog predstavnika. Pozivamo kanadske akademske, kulturne i institucije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da se aktivno uključe dostojanstven proces odbrane demokratskih procesa u BiH.

Na kraju pozivamo Kanadu da odbaci plan i da se uključi u istinski dijalog sa građanima BiH o demokratskoj budućnosti BiH", navodi se u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...