RAT UŽIVO: Njemačka poslala novi kontingent oružja Ukrajini

Danas je 151. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 26. Jul. 2022  26. Jul. 2022

  • 2

22:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je večeras da Rusija namjerno smanjuje opskrbu prirodnim plinom kako bi nametnula "cjenovni teror" protiv Europe te je pozvao na dodatne sankcije Moskvi, prenosi Reuters. "Koristeći Gazprom, Moskva čini sve da nadolazeća zima bude što oštrija za europske zemlje. Na terorizam se mora odgovoriti – uvesti sankcije", rekao je u kasnonoćnom video obraćanju.

U međuvremenu, dogovor koji su dogovorile države EU-a o ograničavanju upotrebe plina trebao bi donijeti dovoljne uštede plina za prosječnu zimu, ako Rusija u potpunosti prekine opskrbu u julu, rekao je šef energetike Unije Kadri Simson. Kremlj je rekao da popravljena plinska turbina za Sjeverni tok 1, najveći ruski plinovod prema Europi, još nije stigla nakon održavanja u Kanadi, te da druga turbina pokazuje nedostatke.

Ruski plinski div Gazprom naglo je povećao pritisak u plinovodu Urengoy-Pomary-Uzhgorod koji isporučuje ruski plin u Europu bez prethodne najave, saopćila je ukrajinska državna kompanija operater plinovoda. Takvi skokovi tlaka mogli bi dovesti do hitnih slučajeva uključujući i puknuća cjevovoda, prema ukrajinskoj kompaniji.

22:30 Njemačka je Ukrajini poslala tri raketna sustava MARS2 iz svojih vojnih zaliha, pet protivzračnih samohodnih topova, kao i haubice Howitzer 2000, objavilo je tamošnje ministarstvo odbrane.

22:00 Dvojica najboljih vojnih pilota Vladimira Putina ubijena su nakon što je njihova povorka automobila pogođena raketama u Ukrajini, tvrdi se u novim, neslužbenim izvještajima. Potpukovnik Maksim Potjomin (41) i pukovnik Anatolij Stasjukevič (54) navodno su ubijeni u Donjecku nakon što su pogođeni preciznom raketom HIMARS, koju su Ukrajincima isporučili Amerikanci.

21:45 Ruska ekonomija je u boljem stanju nego što se očekivalo nakon sankcija, saopćio je MMF.

21:25 Američki State Department komentirao je danas objavu Rusije da se planira povući s Međunarodne svemirske stanice, nazvavši to "nesretnim razvojem događaja", prenosi Reuters.

"Iznenađeni smo", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price tokom redovnog brifinga za novinare.

"To je nesretan razvoj događaja, s obzirom na kritičan naučni rad koji se obavlja na ISS-u, vrijednu profesionalnu saradnju koju su naše svemirske agencije imale tokom godina, a posebno u svjetlu našeg obnovljenog sporazuma o suradnji u svemirskim letovima", rekao je Price.

Novi ruski svemirski šef najavio je ranije danas da se Moskva planira povući iz dva desetljeća starog orbitalnog partnerstva do 2024., ali je glasnogovornik NASA-e rekao da Rusija nije saopćila svoju namjeru povlačenja.

21:00 Dana 26. jula, ukrajinski državni plinski div "Naftogaz" propustio je rok za otplatu 335 miliona dolara duga i odvojene kamate od 45 miliona eura nakon što su vjerovnici odbili odgoditi isplate na dvije godine.

Neplaćanje obveznica "lišava Naftogaz pristupa međunarodnom tržištu kapitala", navodi se u saopćenju kompanije.

Kao rezultat toga, Vlada će morati preuzeti “punu odgovornost za prikupljanje sredstava potrebnih za uvoz prirodnog plina za nadolazeću sezonu grijanja”.

20:30 Boris Johnson dodijelit će predsjedniku Zelenskom nagradu Sir Winston Churchill Leadership Award za nevjerovatnu hrabrost.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da bi "Churchill navijao, a vjerovatno i plakao" da je čuo Zelenskog kako kaže da mu treba "municija, a ne prijevoz".

Zelenski je dao taj svoj komentar nedugo nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega 24. februara kao odgovor na ponude da ga evakuiraju iz glavnog grada Ukrajine.

20:10 Ruske porodice nestalih vojnika pozivaju Putina da pronađe njihove rođake.

Više od 100 obitelji ruskih vojnika koji su nestali tokom rata u Ukrajini obratilo se ruskom diktatoru Vladimiru Putinu, izvijestio je Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda.

19:50 Dvije osobe poginule u ruskom napadu na Chuhuiv u Harkivskoj oblasti.

Spasioci su izvukli dva tijela ispod ruševina u Chuhuivu, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Synyehubov. Ruski napad na grad dogodio se 25. jula.

19:20 Europska unija odlučila je obnoviti svoje sankcije Rusiji za daljnjih šest mjeseci, do kraja januara 2023.

Odluka, formalnost koju su poduzeli ministri energetike EU, odnosi se na sankcije koje su prvi put uvedene 2014. i značajno proširene nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

18:40 Boris Johnson uporedio je Volodimira Zelenskog sa Sir Winstonom Churchillom. Britanski premijer rekao je da vjeruje da "Churchillov duh hoda sa Zelenskim" i da je tu s njim tokom svake kušnje koju prolazi, prenosi AP.

Johnson je usporedbu izrekao tokom ceremonije u Downing Streetu na kojoj je Zelenskom, koji se tamo pojavio putem videoveze, uručio nagradu Sir Winston Churchill za liderstvo. Ceremoniji su nazočili članovi porodice Churchill i Međunarodnog društva Churchill.

18:05 Kremlj insistira na tezi da njegova odluka o zatvaranju agencije koja pomaže Jevrejima iz Rusije pri migraciji u Izrael ne bi trebala biti politizirana, uslijed sve većeg jaza između Rusije i Izraela. 

Prošle sedmice rusko ministarstvo pravosuđa zatražilo je ukidanje ruskog ogranka Jevrejske agencije, privatne dobrotvorne organizacije, usko povezane s izraelskom vladom, koja promiče migraciju u Izrael.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov rekao je danas da je zahtjev ministarstva uslijedio nakon što je organizacija, koja ima nekoliko ureda u gradovima diljem zemlje, prekršila ruske zakone.

17:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će sastanak s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u crnomorskom odmaralištu Sočiju 5. avgusta, prenosi novinska agencija Interfax riječi glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

Dvojica čelnika raspravljat će o regionalnim problemima i bilateralnim odnosima, prenijela je agencija.

16:55 Rusko ministarstvo odbrane planira održati strateške vojne vježbe na istoku zemlje od 30. avgusta do 5. septembra, izvijestile su novinske agencije.

Interfax je javio da će vojske drugih zemalja sudjelovati u redovnim vježbama Vostok, pozivajući se na ministarstvo odbrane. Nije navedeno o kojim se zemljama radi. 

16:15 Rusija nije saopćila NASA-i svoju namjeru povlačenja s Međunarodne svemirske stanice 2024., rekao je Reutersu viši dužnosnik agencije. Novi ruski svemirski šef ranije je tvrdio da se Moskva planira povući iz dva desetljeća starog svemirskog partnerstva. 

Odnosi između Rusije i NASA-e zaoštrili su se nakon što su se ranije ove godine tri ruska kosmonauta pojavila sa zastavama nepriznatih odcijepljenih država koje su okupirale istočnu Ukrajinu dok su bila na ISS-u. 

15:22 Evropska unija danas je odlučila obnoviti sankcije Rusiji na dodatnih šest mjeseci, odnosno do kraja januara 2023. godine.

14:00 Kako Rusija uspijeva nadoknaditi robu koju ne smije uvoziti zbog sankcija?

UDIO domaćih proizvoda na ruskom tržištu roba široke potrošnje uvećan je u prvoj polovini godine na 83 posto, sa 79 posto godinu dana ranije, što ukazuje da Rusija uspjeva nadomjestiti manjak uvozne robe uslijed nametnutih joj sankcija.

13:00 Rusija drastično smanjila isporuke plina Europi. Kremlj: Sankcije sve kompliciraju

PLINSKA turbina za ruski plinovod Sjeverni tok 1 još nije stigla nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi, no Moskva se nada da će ipak biti ubrzo instalirana, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

12:55 Kremlj: Bivši njemački kancelar Schroeder je u Moskvi

Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, danas je rekao da je bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder u Moskvi te nije isključio da će doći u kontakt s ruskim vlastima. 

"Koliko mi znamo, on je u Moskvi", odgovorio je Peskov na novinarsko pitanje o tome je li Kremlj svjestan medijskih izvještajva da je Schroeder danas doputovao u Moskvu.

"Nije dogovoren nikakav sastanak, ali ne isključujemo mogući kontakt", dodao je Peskov.

Peskov se novinarima obratio dan nakon što je ruski naftni div Gazprom objavio da će opskrbu plinom Njemačke plinovodom Sjeverni Tok 1 smanjiti na samo 20% kapaciteta, pravdajući se zaustavljanjem rada jedne turbine. Njemačka je odbacila to opravdanje, javio je Reuters.

Gerhard Schroeder svojevremeno je bio ključna osoba za energetske veze Rusije i Njemačke. Od 1998. do 2005. bio je njemački kancelar, a potom je prihvatio kontroverznu poziciju u Nadzornom odboru ruske državne naftne kompanije Rosnjeft.

12:50 EU dogovorila hitan plan za plin

Članice Europske unije dogovorile su hitan plan za smanjenje korištenje plina u svjetlu mogućnosti da Rusija potpuno isključi opskrbu Europe svojim plinom. Taj plan trebao bi regulirati štednju plina ove zime. 

"Ovo nije bila nemoguića misija. Ministri su postigli politički dogovor o štednji plina uoči nadolazeće zime", objavilo je češko predsjedništvo EU na Twitteru.

Kako javljaju svjetske agencije, članice Europske unije dogovorile su da će dobrovoljno smanjiti potražnju za prirodnim plinom za 15% ove zime. Ostali detalji dogovora još uvijek nisu poznati, ali trebali bi biti objavljeni vrlo brzo.

12:00 Rusija: Ukrajinci dronom napali pogranični prijelaz na našem teritoriju

Ukrajinske snage napale su pogranički prijelaz u distriktu Sevsky u ruskoj regiji Brijansk koristeći eksploziv bačen iz drona, objavio je ruski regionalni guverner.

Aleksandar Bogomaz je na svom Telegram kanalu objavio: "Jutros je s ukrajinskog teritorija lansiran napad na graničnu postaju Troebortnoe u distriktu Sevski".

"Eksplozivna naprava bačena je iz kvadrikoptera na objekt granične postaje. Četvero ljudi je ozlijeđeno u napadu, primaju liječničku pomoć. Na mjestu napada su hitne službe", dodao je Bogomaz.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

11:50 Danas stiže hitni plan EU za plin

DRŽAVE Europske unije trebale bi danas odobriti hitni prijedlog EU-a za smanjenje njihove potražnje za plinom, uz izuzeće koje im omogućuje da slijede različite nacionalne putove kako bi se pripremile za ruski prekid opskrbe.

11:20 

Europa zbog rata uvozi puno više američkog plina

KADA je američki predsjednik Joe Biden obećao europskim čelnicima u ožujku da će pomoći u osiguravanju nove opskrbe ukapljenog prirodnog plina (LNG) kako bi se nadoknadile nestašice nastale nakon ruske invazije na Ukrajinu, njegovo je obećanje dočekano sa skepsom.

11:00

Zelenskij objavio snimku iz Odese: "Kaznit ćemo ih za ovo. Svakog od njih"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je snimku koja je nastala danas u Zatoki, turističkom resortu u regiji Odesa, nakon novog ruskog raketnog napada.

Na snimci se vide goruće zgrade i uništenje koje su za sobom ostavile ruske rakete.

"Kaznit ćemo ih za ovo. Svakog od njih", objavio je Zelenskij uz snimku.

 10:55 Rusi žestoko napali Donjeck: "Nema mjesta koje nije pogođeno"

U posljednja 24 sata su mnoga naselja u istočnoj regiji Donjecka došla na udar ruskih napada. Rusi, naime, pokušavaju slomiti ukrajinsku obranu na putu prema Bakmutu, tvrdi ukrajinski guverner vojne administracije Donjecka.

"Ne postoji nijedno mjesto u Donjecku koje nije napadnuto", rekao je guverner Pavlo Kirilenko za ukrajinsku televiziju pa dodao: "Cijeli teritorij je pod ruskom vatrom. Neprijatelj uništava civilnu infrastrukturu."

Dodao je da se "bojišnica približava gradu Bakmutu, koji je pod sustavnom artiljerijskom vatrom i napadima iz zraka".

Bakmut je, podsjetimo, ključni cilj ruske vojske u Donjecku jer stoji na putu prema ostatku regije, koja je još uvijek u ukrajinskim rukama. Procjenjuje se da su ruske snage udaljene oko 6 kilometara od grada.

Američki Institut za rat sinoć je objavio da "ruske snage ostvaruju manji napredak južno od Bakmuta, ali nije vjerojatno da će uspjeti adekvatno iskoristiti taj napredak kako bi potpuno preuzeli kontrolu nad gradom".

Ukrajinska vojska danas je objavila da ruske snage "stvaraju uvjete za ofenzivu na Siversk i Soledar", dva grada u dijelu istočnog Donjecka koja su još uvijek pod kontrolom ukrajinskih branitelja.

10.20 Ukrajinka Marija Avdejeva na Twitteru je objavila snimke za koje tvrdi da pokazuju posljedice jutrošnjeg ruskog raketnog napada na grad Harkiv.

"Dvije eksplozije digle su me iz kreveta u 4:40 ujutro. Rusija je ispalila projektile tipa S-300 na Harkiv iz Belgoroda. Jedan je pogodio dječje nogometno igralište, a drugi ulaz u metro. Teroristička država otvorena napada civilne objekte", objavila je Avdejeva, inače šefica odjela za istraživanja u udruzi European Expert.

10.15. Zelenski smijenio zamjenika tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Demčenka.

Slika

09.10 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o situaciji u Ukrajini, u kojem demantiraju ruske tvrdnje o subotnjem raketnom napadu na crnomorsku luku Odesu.

Rusija je neposredno nakon napada poručila Turskoj da nije odgovorna za napad. Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov jučer je priznao da Rusija jest odgovorna za napad, ali je rekao da je meta napala bila vojna infrastruktura i da neće utjecati na izvoz žitarica iz tog ključnog lučkog grada.

Britanski vojni obavještajci jutrus su objavili: "24. jula 2022. ruski krstareći projektili pogodili su pristanište u luci Odesa. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su pogodili ukrajinski ratni broj i skladište protubrodskih projektila. Nema nikakvih dokaza da su te mete bile na lokacijama koje su pogodili projektili"

"Rusija gotovo sigurno percipira protubrodske projektile kao ključnu prijetnju koja ograničava učinkovitost njihove crnomorske flote. Zbog toga su njihovi planovi invazije značajno potkopani jer Rusija realistično ne može niti pokušati amfibijskim desantom zauzeti Odesu", navode britanski obavještajci.

"Rusija će nastaviti s pokušajima uništavanja ukrajinskih protubrodskih sposobnosti No, rusko ciljanje vjerojatno potkopavaju zastarjeli obavještajci podaci, loše planiranje i pristup operacijama", zaključuju britanski obavještajci.

08.10 Jurišni helikopter Mi-24V, koji je Ukrajini donirala Češka, već se koristi u borbi na istoku.

08.00 Oružane snage Ukrajine odbile nekoliko ofenziva u Luganskoj oblasti, borbe se nastavljaju u jednom smjeru, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 Ruske snage opet su raketama napale ukrajinsku južnu luku Odesu u ranim jutarnjim satima, javljaju lokalni dužnosnici.  

Guverner regionalne vojne administracije Odese Serhij Bratčuk rano jutros je objavio da je Odesa napadnuta projektilima ispaljenima iz aviona dodavši da će uskoro objaviti više informacija. Naknadno je objavio da je ukrajinska protuzračna odbrana "oborila više ruskih raketa". 

06.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Europu da odgovori na ruski "rat plinom" pojačavanjem sankcija protiv Moskve.

"Danas smo vidjeli novu plinsku prijetnju Europi. Rusija neće u potpunosti vratiti isporuke plina Europi na staro, iako je ugovorno obvezana na to", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Rusija to namjerno radi kako bi Europljanima maksimalno otežala da se pripreme za zimu. To je otvoreno plinski rat kojeg Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Ne zanima ih što će se dogoditi ljudima, koliko će patiti - od gladi zbog blokiranih luka ili od hladnoće i siromaštva.. ili od okupacije. To su jednostavno različite vrste terora", rekao je Zelenski.

"I zato je nužno uzvratit udarac. Ne treba razmišljati o vraćanju turbina, nego o jačim sankcijama. Napravite sve kako biste ograničili ruske prihode, nego samo od plina i nafte, nego od svega što izvozi. Prekinite trgovinu s Rusijim koliko god je moguće, jer svaka takva trgovinska veza je ruski alat za vršenje pritiska", dodao je ukrajinski predsjednik.

"Ucjena Europe plinom postaje sve gora svakim mjesecim. Rusija, koja je teroristička država, čini život gorim svakom Europljaninu. To može biti percpirano kao poticaj za osmi paket sankcija, koji bi trebao biti znatno stroži od nedavnog odobrenog paketa sankcija", zaključio je ukrajinski predsjednik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...