STRUČNJAK ZA BALKAN FLORIAN BIEBER: "Schmidt nema ovlaštenja da mijenja Izborni zakon"

„Ni dejtonska ni bonska ovlaštenja ne daju Visokom predstavniku ovlaštenje da mijenja Izborni zakon, posebno kada se radi o entitetima“, naveo je Bieber na Twitteru.

  • Mini market

  • 26. Jul. 2022  26. Jul. 2022

  • 2

Politolog iz Centra za studije jugoistočne Europe, Sveučilište u Grazu, Florian Bieber, upozorio je u povodu najavljenog nametanja odluke Christiana Schmidta o Izbornom zakonu i Ustavnom sudu FBiH da visoki predstavnik u BiH nema takve ovlasti!

„Ni dejtonska ni bonska ovlaštenja ne daju Visokom predstavniku ovlaštenje da mijenja Izborni zakon, posebno kada se radi o entitetima“, naveo je Bieber na Twitteru.

Dodao je i da Vijeće za implementaciju mira u Bonu daje ovlasti visokom predstavniku da poduzme „druge mjere kako bi osigurao implementaciju Mirovnog sporazuma u cijeloj Bosni i Hercegovini i njenim entitetima, kao i nesmetano funkcioniranje zajedničkih institucija“.

Podsjetimo, State Department je danas najavio da će podržati „bilo koju odluku visokog predstavnika“.

„Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit”,  naveli su.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly saopćio je, također, danas Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podžavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a, prenosi Radiosarajevo.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...