RAT UŽIVO: Medvedev objavio kartu podijeljene Ukrajine

Danas je 152. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 27. Jul. 2022  27. Jul. 2022

  • 4

22:05 Zvaničnici ruske svemirske agencije rekli su NASA-i da očekuju da će na svemirskoj stanici ostati barem do 2028., dok se ne izgradi njihova vlastita ispostava u orbiti.

21:45 Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev objavio je kartu na kojoj je Ukrajina podijeljena na dijelove, od kojih najveći pripada Rusiji, a manji Poljskoj i Rumunjskoj.

Na karti koju je objavio Medvedev samo je Kijevska oblast označena kao Ukrajina. Medvedev je iznio nepotkrijepljenu tvrdnju da su ovu kartu izradili neki zapadni analitičari, ali ih nije imenovao.

21:20 Automobil s dvojicom kolaboracionista Rusije dignut u zrak u okupiranom Hersonu, javlja Kyiv Independent.

Prema Upravi za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine, 1 osoba je ubijena, a 1 hospitalizirana kao rezultat napada koji je pripremio lokalni pokret otpora.

20:40  Američki šef diplomatije Antony Blinken danas je rekao kako planira "uskoro" razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Bit će to prvi razgovor šefova diplomatije SAD-a i Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu 28. februara ove godine.

20:35 Ruske snage u okupiranoj regiji južne Ukrajine su "sve ranjiviji" nakon što su Ukrajinci dalekometnom artiljerijom pogodili važan most u Hersonu, rekao je danas zapadni dužnosnik, a prenosi Sky News.

Dužnosnik je rekao da je sinoćnji ukrajinski udar most Antoniviski dug 1.000 metara ostavio u "potpuno neupotrebljivom" stanju, barem zasad. Podsjetimo, ukrajinska regija Herson pala je u ruske ruke na početku rata, ali sada je ukrajinske snage smatraju "ranjivim područjem ruskih operacija", rekao je dužnosnik.  

20:10 Ruski ministar vanjskih poslova u Adis Abebi pozvao zemlje u razvoju, posebno afričke, da ne podržavaju svijet kojim upravljaju Sjedinjene Države, upozorivši ih da bi mogle biti sljedeće koje će se naći na udaru gnjeva SAD-a.

"Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad... potpuno podređen Sjedinjenim Državama... vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promovisati vlastite interese bez poštovanja međunarodnih zakona", rekao je Sergej Lavrov.

19:45 Britanska šefica diplomatije Liz Truss danas je rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi ruski plin kako bi cijeli svijet držao za taoca.

19:30 Ruske snage su "definitivno" izgubile inicijativu u borbi za istočnu ukrajinsku regiju Donbas, rekao je zapadni dužnosnik, a prenosi The Guardian.

Dužnosnik tvrdi da Moskva neće zauzeti industrijsku regiju "u neposrednoj budućnosti", ali isto tako upozorava da Rusi "neće samo tako odustati i otići kući". Dodaje kako ruske snage imaju sposobnosti za "prilagodbu" u ratu.

19:00 Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je tokom posjete Beninu rekao da je Rusija zbog napada na Ukrajinu jedna od posljednjih imperijalnih kolonijalnih sila. Ponovo je osudio ucjene Moskve oko hrane.

18:50 Vođa separatista u Donjecku pozvao je danas Rusiju da osvoji cijelu Ukrajinu, uključujući i Kijev, tvrdeći da su ključni gradovi u toj zemlji ruski.

"Došlo je vrijeme da osvojimo ruske gradove, gradove koje su osnovali Rusi: Kijev, Černjihiv, Poltavu, Odesu, Dnjipro, Harkiv, Zaporožju, Lutsk", napisao je Denis Pušilin na Telegramu u povodu godišnjice sovjetskog oslobođenja Bresta u Bjelorusiji od nacista.

18:10 Češka vlada podržala je plan da njihovi borbeni avioni od septembra štite nebo nad susjednom Slovačkom, objavilo je danas češko ministarstvo odbrane. Slovačka je, podsjetimo, zatražila pomoć od NATO saveznika jer planira umiroviti svoje MiG-ove 29 u avgustu zbog dugoročnog plana o modernizaciji vojske.

Dužnosnici slovačke vlade rekli su da bi njihovi stari MiG-ovi mogli biti poslani u susjednu Ukrajinu kako bi pomogli u odbrani protiv ruske invazije, javlja Reuters.

Od septembra će tako češki borbeni avioni tipa Gripen JAS-39 štititi nebo nad Slovačkom najkraće do kraja 2023. godine, objavilo je češko ministarstvo. U zaštiti slovačkog neba, tvrde Česi, trebala bi učestvovati i Poljska.

17:45 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prilikom posjete Africi govorio o globalnom poskupljenju hrane, za što je optužio SAD i Europsku uniju.

"Situacija u Ukrajini jest negativno utjecala na tržišta hrane, ali ne zbog ruske specijalne operacije, nego zbog neadekvatne reakcije Zapada, koji je uveo sankcije Rusiji."

17:30 Ruske snage izvele su napad na ukrajinski grad Bahmut, u Donjeckoj oblasti.

Ruski zračni napadi na gradove Bahmut, Kramatorsk, Casov Yar, Slavjansk i Konstantinovku te okolna sela, u blizini linije fronta u Donjecku, koja je jedna od najvrućih tačaka rusko-ukrajinskog rata, nastavljaju se sve većim intenzitetom.

Na meti ruskih snaga ponovo su bila naseljena ukrajinska područja. Na snimcima koje je zabilježila ekipa AA može se vidjeti da je usljed napada u gradu Bahmut zabilježena značajna materijalna šteta na stambenim objektima.

17:10 Izvršni direktor Gazproma Vitalij Markelov danas je rekao da još nisu primili Siemensovu turbinu za kompresijsku stanicu Portovaja plinovoda Sjeverni tok 1, nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi.

16:50 Gradonačelnik ukrajinskog grada Enerhodara Dmitro Orlov optužio je ruske snage da područje okupirane nuklearne elektrane Zaporižje koriste kao tvrđavu iz koje pucaju po susjednom gradu.

"Okupatori koriste teško oružje u blizini nuklearne elektrane Zaporižje. Takve operacije zabilježene su protekle sedmice. Okupatori granatiraju suprotnu obalu rijeke, odnosno grad Nikopol", rekao je Orlov za ukrajinsku televiziju Espreso TV.

16:25 Njemačka vlada optužila je Rusiju za "igre moći" jer je u srijedu protok plina ruske državne kompanije Gazproma smanjen na 20 posto plinovodom Sjeverni tok, čime se ugrožava proces punjenja za zimu.

Isporuke plina Europi Sjevernim tok pale su u srijedu na gotovo 20 posto kapaciteta plinovoda, prema podacima njemačkog operatora Gascade.

"To je igra moći", rekao je glasnogovornik njemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu. 

16:05 Rusija tvrdi da je osvojila drugu najveću ukrajinsku elektranu. Ako se ispostavi da je to istina, moglo bi se raditi o prvom većem strateškom uspjehu Rusije u više od tri sedmice.

Kijev nije potvrdio da je to elektrana Vuhlehirsk u Donjecku, poručivši samo da se u blizini nje vode borbe. Ruske snage i proruski separatisti od pada Lisičanska počekomjula nisu ostvarili značajniji napredak na terenu. 

15:16 Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su ruske snage u nedjelju uništile više od 100 raketa za američki topnički sistem HIMARS u ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk.

Rusija je u ponedjeljak objavila da je uništila skladište streljiva za HIMARS u ukrajinskoj regiji Hmjelnicki.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov kasnije je rekao da je Ukrajina uništila 50 ruskih skladišta streljiva koristeći projektile HIMARS.

Tvrdnje obiju strana nisu neovisno provjerene.

14:05 Protok ruskog prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku smanjio se jutros nakon što je Gazprom dodatno smanjio kapacitet plinovoda koji osigurava više od trećine ruskog izvoza plina u Evropsku uniju.

Podaci na internetskoj stranici Nord Stream AG pokazali su da se stanje gotovo prepolovilo od 8 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu i iznosilo je 14.423.764 kilovatsata po satu (kWh/h) od 8 do 9 sati, s prijašnjih razina iznad 27.000.000 kWh/h. Slično tome, fizički protok plina kroz plinovod pao je na 24.746.896 kWh/h od 7 do 8 sati u srijedu, u odnosu na 27.776.096 kWh/h sat ranije.

13:11 Andrij Kostin, zastupnik stranke Volodimira Zelenskog, imenovan je za novog glavnog državnog tužitelja Ukrajine. Zamijenit će Irinu Venediktovu, koja je otpuštena prošle sedmice.

Kostina, za kojeg se govori da je krajnje odan Zelenskom, kritičari su ranije optuživali da je sabotirao reforme pravosuđa. Bio je kandidat trenutne administracije za poziciju glavnog protukorupcijskog tužitelja, ali tada nije uspio dobiti posao, piše The Kyiv Independent.

12:30 Objavljena je fotografija spasilaca nakon što su pronašli tijelo u ruševinama kulturnog centra u Čuhuivu, gradu u regiji Harkov. Fotografija je nastala jučer, a centar je granatiran dan ranije.

11:20 Slovenska ministrica Fajon u Kijevu

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u srijedu je doputovala u Kijev, a u objavi na svom Twitter profilu navela je da je to izraz potpore koju Slovenija iskazuje Ukrajini.

"U Kijevu sam da izrazim političku i praktičnu podršku Slovenije Ukrajini i njenom hrabrom narodu", navela je Fajon u objavi dolaska.

Slovensko veleposlanstvo u Kijevu tim je povodom navelo kako Fajon svojim posjetom iskazuje potporu i solidarnost svoje zemlje Ukrajini.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je u najavi njena posjeta u utorak navelo da će ministrica predstaviti dosadašnju pomoć Slovenije Ukrajini, saslušati kakvu pomoć ona treba ubuduće te da će izraziti spremnost Slovenije na pomoć u poslijeratnoj obnovi Ukrajine.

Slovenski mediji ističu da je posjet Ukrajini za Fajon treći bilateralni posjet inozemstvu od stupanja na dužnost vlade premijera Roberta Goloba, koji je nedavno i sam izrazio želju da posjeti Ukrajinu.

Za danas je predviđen njen susret s ukrajinskim ministrom Dimitrijem Kulebom.

10:30 Šteta na mostu Antonovski  Štete na mostu AntonovskiŠtete na mostu Antonovski 10:25 Posljedice ruskog napada na Toretsk  Posljedice napada na ToretskPosljedice napada na Toretsk 09.35 Glasnovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova danas je na radiju Sputnik izjavila da su postupci zemalja Europske unije i SAD-a doveli Ukrajinu u robovski položaj u odnosu na Zapad.

Zaharova je komentirala riječi njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Burbock, koja je ustvrdila da izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da će Rusija "pomoći narodu Ukrajine da se riješi protunarodnog i antihistorijskog kijevskog režima" ukazuje na namjeru Rusije da potpuno pokori Ukrajinu.

"Mogu joj odgovoriti da su postupci njezine zemlje, zajedno s postupcima zemalja EU i Sjedinjenih Država, upravo učinili Ukrajinu i ukrajinski narod potpuno ropski ovisnima o zemljama Zapada", rekla je Zaharova.

09.00 Službeni ukrajinski izvještaj o ruskim gubicima kaže da je u ratu dosad poginulo više od 40.000 Rusa.

Također, Ukrajinci kažu da su uništili preko 1.700 tenkova.

alt

08.00 Rusi jutros granatirali Mikolajiv, pogodili industrijsku zonu, javljaju ukrajinski mediji.

07.00 Ukrajinska vojska objavila je snimku iz Zatoke kod Odese. Kažu kako je to jedno od najpopularnijih mjesta za odmor u Ukrajini.

"Ovako izgleda dan nakon ruskog napada raketama. Rusija je teroristička zemlja", napisali su.

06.00 Ukrajina je objavila da su jučer tri ruska Ka-52 helikoptera kod Hersona napale ruske snage u takozvanoj prijateljskoj vatri.

"Ruska zračna odbrana nikad se nije odlikovala preciznošću, pa su oborili samo jedan od svoja tri helikoptera Ka-52."

05.00 Dvojica najboljih vojnih pilota Vladimira Putina ubijena su nakon što je njihova povorka automobila pogođena raketama u Ukrajini, tvrdi se u novim, neslužbenim izvještajima. Potpukovnik Maksim Potjomin (41) i pukovnik Anatolij Stasjukevič (54) navodno su ubijeni u Donjecku nakon što su pogođeni preciznom raketom HIMARS, koju su Ukrajincima isporučili Amerikanci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...